Навигација

ОА19АУСРВ - Архитектура и умјетност Средњег вијека

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмАрхитектура
НазивАрхитектура и умјетност Средњег вијека
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
ОА19АУСРВобавезан23П + 0В4.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    за похађање наставе: Архитектура и умјетност Старог вијека за полагање завршног испита: Архитектура и умјетност Старог вијеказа похађање наставе: одслушан предмет за полагање завршног испита: положен предмет
    Циљеви изучавања предмета
    Упознавање студената с развојним процесом историје умјетности средњег вијека, архитектуре и насеља, богатством архитектонских типова, облика и програма кроз најзначајнија градитељска остварења. Циљ је да се код студената развија смисао за изражавање и валоризацију градитељског насљеђа, изгради правилан однос према традицијама, да схвате и уоче трајне везе и логику грађења присутну у различитим видовима савременог архитектонског стварања. Основни циљ је стицање знања о развоју архитектуре и насеља током средњег вијека, ако и упознавање са епохама историје умјетности од V до XV вијека, са акцентима на умјетност раног хришћанства, византијску умјетност, српску средњовјековну умјетност, романику и готику . Паралелно са праћењем развојног процеса архитектуре, студенти се упознају са развојем умјетности, превасходно сликарства и скулптуре Средњег вијека.
    Исходи учења (стечена знања)
    Стицање знања о архитектонском и умјетничком стваралаштву у Средњем вијеку и повезивање искустава из Старог вијека. Стицање основног знања о појави и развоју архитектуре у одређеним друштвеним контекстима, о законитостима формирања и типовима насеља, просторној организацији, конструктивним склоповима и техникама грађења, стилским одликама и њиховој трансформацији у складу са естетским и техничким развојем друштвене свијести у средњем вијеку. Интегрално сагледавање стваралаштва Средњег вијека кроз призму естетике.
    Садржај предмета
    Архитектонско и умјетничко стваралаштво Средњег вијека. Изучавање развоја архитектуре, урбанизма и умјетничког стваралштва у Средњем вијеку. Изучавање естетике Средњег вијека са нагласком на моралну улогу уметничких архитектонских дела. Колико је и на који начин уметност, са нагласком на архитектуру била у служби религије. Основне црте Византијске естетике, архитектуре и умјетности. Ранохришћанска архитектура и умјетност, Рановизантијска архитектура и умјетност, Византијска архитектура и умјетност. Утицај византијске архитектуре, Руска средњовековна архитектура и умјетност. Прероманичка архитектура и умјетност, Романичка архитектура и умјетност, Готичка архитектура и умјентост. Српска средњовјековна архитектура и умјетност. Исламска средњовековна архитектура. Профана архитектура и фортификације. Трансформација античких насеља и појава нових средњовјековних облика насеља. Типови средњовјековних насеља.
    Методе извођења наставе
    Предавања, вјежбе, консултације.
    Литература
    1. Grupa autora, Atlas arhitekture 1 i 2, Građevinska knjiga, Beograd, 2005.
    2. Бошковић, Ђ. Архитектура средњег века, Научна књига, Београд, 1962.
    3. Кораћ, В. Шупут, М. Архитектура византијског света, Београд, 2005.
    4. Janson H. V. Istorija umjetnosti. 2016.
    5. Гилберт. К./Кун.Х. Историја естетике. Култура/Завод за издавање уџбеника. Београд/Сарајево, 1969.
    Облици провере знања и оцењивање
    Присуство настави Семестрални задаци Колоквијуми / Испит
    Посебна назнака
    Нема