Navigacija

OA19AUSRV - Arhitektura i umjetnost Srednjeg vijeka

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Arhitektura
Naziv Arhitektura i umjetnost Srednjeg vijeka
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OA19AUSRV obavezan 2 3P + 0V 4.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    za pohađanje nastave: Arhitektura i umjetnost Starog vijeka za polaganje završnog ispita: Arhitektura i umjetnost Starog vijeka za pohađanje nastave: odslušan predmet za polaganje završnog ispita: položen predmet
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Upoznavanje studenata s razvojnim procesom istorije umjetnosti srednjeg vijeka, arhitekture i naselja, bogatstvom arhitektonskih tipova, oblika i programa kroz najznačajnija graditeljska ostvarenja. Cilj je da se kod studenata razvija smisao za izražavanje i valorizaciju graditeljskog nasljeđa, izgradi pravilan odnos prema tradicijama, da shvate i uoče trajne veze i logiku građenja prisutnu u različitim vidovima savremenog arhitektonskog stvaranja. Osnovni cilj je sticanje znanja o razvoju arhitekture i naselja tokom srednjeg vijeka, ako i upoznavanje sa epohama istorije umjetnosti od V do XV vijeka, sa akcentima na umjetnost ranog hrišćanstva, vizantijsku umjetnost, srpsku srednjovjekovnu umjetnost, romaniku i gotiku . Paralelno sa praćenjem razvojnog procesa arhitekture, studenti se upoznaju sa razvojem umjetnosti, prevashodno slikarstva i skulpture Srednjeg vijeka.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Sticanje znanja o arhitektonskom i umjetničkom stvaralaštvu u Srednjem vijeku i povezivanje iskustava iz Starog vijeka. Sticanje osnovnog znanja o pojavi i razvoju arhitekture u određenim društvenim kontekstima, o zakonitostima formiranja i tipovima naselja, prostornoj organizaciji, konstruktivnim sklopovima i tehnikama građenja, stilskim odlikama i njihovoj transformaciji u skladu sa estetskim i tehničkim razvojem društvene svijesti u srednjem vijeku. Integralno sagledavanje stvaralaštva Srednjeg vijeka kroz prizmu estetike.
    Sadržaj predmeta
    Arhitektonsko i umjetničko stvaralaštvo Srednjeg vijeka. Izučavanje razvoja arhitekture, urbanizma i umjetničkog stvaralštva u Srednjem vijeku. Izučavanje estetike Srednjeg vijeka sa naglaskom na moralnu ulogu umetničkih arhitektonskih dela. Koliko je i na koji način umetnost, sa naglaskom na arhitekturu bila u službi religije. Osnovne crte Vizantijske estetike, arhitekture i umjetnosti. Ranohrišćanska arhitektura i umjetnost, Ranovizantijska arhitektura i umjetnost, Vizantijska arhitektura i umjetnost. Uticaj vizantijske arhitekture, Ruska srednjovekovna arhitektura i umjetnost. Preromanička arhitektura i umjetnost, Romanička arhitektura i umjetnost, Gotička arhitektura i umjentost. Srpska srednjovjekovna arhitektura i umjetnost. Islamska srednjovekovna arhitektura. Profana arhitektura i fortifikacije. Transformacija antičkih naselja i pojava novih srednjovjekovnih oblika naselja. Tipovi srednjovjekovnih naselja.
    Metode izvođenja nastave
    Predavanja, vježbe, konsultacije.
    Literatura
    1. Grupa autora, Atlas arhitekture 1 i 2, Građevinska knjiga, Beograd, 2005.
    2. Bošković, Đ. Arhitektura srednjeg veka, Naučna knjiga, Beograd, 1962.
    3. Korać, V. Šuput, M. Arhitektura vizantijskog sveta, Beograd, 2005.
    4. Janson H. V. Istorija umjetnosti. 2016.
    5. Gilbert. K./Kun.H. Istorija estetike. Kultura/Zavod za izdavanje udžbenika. Beograd/Sarajevo, 1969.
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    Prisustvo nastavi Semestralni zadaci Kolokvijumi / Ispit
    Posebna naznaka
    Nema