Навигација

ДС19ПИ - Право инвестиција

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије трећег циклуса
Студијски програмДокторске студије Право
НазивПраво инвестиција
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
ДС19ПИобавезан35П + В15.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    --
    Циљеви изучавања предмета
    Циљеви изучавања предмета су да се студентима обезбиједе продубљена знања из права којим се уређују инвестиције, а што се превасходно односи на врсте инвестиција, статус инвеститора, моделе инвестирања, односно на поступак реализације инвестиција и уговоре којима се оне уређују у појединачном случају.
    Исходи учења (стечена знања)
    Разумијевање и практична примјена основних института из права инвестиција, способност за сачињавање анализа и израду мишљења, као и пратећих аката, како у корист инвеститора, тако и у корист органа јавне власти, а све у циљу омогућавања, односно реализације инвестиција.
    Садржај предмета
    Јавно-приватно партнерство (предмет ЈПП; статус јавног партнера; уговор о ЈПП; институционални облик ЈПП; уговорни облик ЈПП; уговор о ЈПП – појам и карактеристике). Концесије (појам и начела уређења концесија у праву РС; предмет концесија; поступак додјеле концесија; уговор о додјели концесије – појам, елементи и садржај; рјешавање спорова). Страна улагања (статус страног улагача – права, обавезе и повластице; облици страних улагања; поступак одобравања и регистрације страних улагања). Порески третман инвестиција
    Методе извођења наставе
    Фронтални облик рада - предавања, интерактивни облици рада - вјежбе, колоквијуми - тестови, научно-истраживачка пракса, стажирање у партнерским институцијама, семинарски рад.
    Литература
    1. Витомир Поповић, Радован Вукадиновић, Међународно пословно право, општи дио, Бања Лука-Крагујевац, 2007.
    2. Дамир Авиани, Правна заштита у поступку додјеле јавних уговора – хармонизација хрватског права с aquis communautaire, Зборник радова Правног факултета у Сплиту, бр. 1/2008
    3. Момир Милојевић, Правни режим концесија, Правни живот, бр. 11/2002.
    4. Предраг Цветковић, Урош Здравковић,Јавно-приватно партнерство у правном систему Републике Србије – полазна разматрања, Зборник радова Правног факултета у Нишу, 2012.
    5. Предраг Цветковић, Међународно право страних инвестиција, Београд, 2007.
    Облици провере знања и оцењивање
    Колоквијум, семинарски рад, присуство настави, учешће на вјежбама и завршни испит.
    Посебна назнака
    -