Navigacija

DS19PI - Pravo investicija

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije trećeg ciklusa
Studijski program Doktorske studije Pravo
Naziv Pravo investicija
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
DS19PI obavezan 3 5P + V 15.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    - -
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Ciljevi izučavanja predmeta su da se studentima obezbijede produbljena znanja iz prava kojim se uređuju investicije, a što se prevashodno odnosi na vrste investicija, status investitora, modele investiranja, odnosno na postupak realizacije investicija i ugovore kojima se one uređuju u pojedinačnom slučaju.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Razumijevanje i praktična primjena osnovnih instituta iz prava investicija, sposobnost za sačinjavanje analiza i izradu mišljenja, kao i pratećih akata, kako u korist investitora, tako i u korist organa javne vlasti, a sve u cilju omogućavanja, odnosno realizacije investicija.
    Sadržaj predmeta
    Javno-privatno partnerstvo (predmet JPP; status javnog partnera; ugovor o JPP; institucionalni oblik JPP; ugovorni oblik JPP; ugovor o JPP – pojam i karakteristike). Koncesije (pojam i načela uređenja koncesija u pravu RS; predmet koncesija; postupak dodjele koncesija; ugovor o dodjeli koncesije – pojam, elementi i sadržaj; rješavanje sporova). Strana ulaganja (status stranog ulagača – prava, obaveze i povlastice; oblici stranih ulaganja; postupak odobravanja i registracije stranih ulaganja). Poreski tretman investicija
    Metode izvođenja nastave
    Frontalni oblik rada - predavanja, interaktivni oblici rada - vježbe, kolokvijumi - testovi, naučno-istraživačka praksa, stažiranje u partnerskim institucijama, seminarski rad.
    Literatura
    1. Vitomir Popović, Radovan Vukadinović, Međunarodno poslovno pravo, opšti dio, Banja Luka-Kragujevac, 2007.
    2. Damir Aviani, Pravna zaštita u postupku dodjele javnih ugovora – harmonizacija hrvatskog prava s aquis communautaire, Zbornik radova Pravnog fakulteta u Splitu, br. 1/2008
    3. Momir Milojević, Pravni režim koncesija, Pravni život, br. 11/2002.
    4. Predrag Cvetković, Uroš Zdravković,Javno-privatno partnerstvo u pravnom sistemu Republike Srbije – polazna razmatranja, Zbornik radova Pravnog fakulteta u Nišu, 2012.
    5. Predrag Cvetković, Međunarodno pravo stranih investicija, Beograd, 2007.
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    Kolokvijum, seminarski rad, prisustvo nastavi, učešće na vježbama i završni ispit.
    Posebna naznaka
    -