Навигација

МГДМПГППУ - Геодезија у просторном планирању и урбанизму

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије другог циклуса
Студијски програмГеодезија
НазивГеодезија у просторном планирању и урбанизму
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
МГДМПГППУобавезан12П + 2В5.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Условљност другим предметимаОблик условљености
нема
Циљеви изучавања предмета
Упознавање са основним аспектима регулисаног простора, системом просторног и урбанистичког планирања у законодавству и пракси (примјер Републике Српске), врстом просторно-планске документације и примјеном геодезије у овим областима кроз теоријски и практични приступ изучавању. Предмет фокусира улогу геодете у различитим пословима у домену просторног и урбанистичког планирања и управљања просторним развојем.
Исходи учења (стечена знања)
Савладавањем свих фаза наставног процеса, студент ће: Упознати се са системом планирања на територији Републике Српске и законском регулативом која регулише ову област; Препознавати све врсте просторно-планске документације; Спознати улогу геодезије у изради просторно-планских докумената свих нивоа; Моћи да се активно укључи у планерске тимове на изради просторно-планске документације. Моћи да се бави имлементацијом спроведбене просторно-планске документације од учешћа у изради урбанистичко-техничких услова до исколчавања објеката на терену. Моћи ће да се бави мониторингом изграђеног простора кроз вјештачење урбанистичких ситуација на терену, у односу на регулационе планове и др.
Садржај предмета
У оквиру теоријског дијела предмета обрађиваће се сљедеће теме: Увод у предмет; Просторно планирање; просторни планови државе и регије; Урбанистичко планирање; Урбанистички план града; Регулациони план; Општа методологија планирања простора; Припрема израде плана и информационо-документационе основе плана; Анализа стања у простору; Концептуализација и процес усвајања плана; Имплементација и мониторинг плана; Урбанистичко-технички услови, локацијски услови и одобрење за грађење; Инфраструктура у градовима; Интегрално планирање; Законодавни оквир планирања простора
Методе извођења наставе
Интегрисана настава кроз различите типове предавања, практичних вјежби, теренског рада и консултација.
Литература
  1. 1. Тошковић, Д.: Увод у просторно и урбанистичко планирање, Aкадемска мисао, Београд, 2006.
  2. 2. Пиха, Б.: Просторно планирање, Београд, 1973.
  3. 3. Prinz, D. „ Urbanističko planiranje- Svezak 1.“, Golden marketing-Tehnička knjiga Zagreb, 2006.
  4. 4. Milojević, B. „Gradovi u promjenama -урбане форме, трансформације, утицаји“, Univerzitet u Banjoj Luci Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet, 2015.
  5. 5. Milić-Marković, Lj., Milojević, B. „Saobraćajnice i prostor-dopunjeno izdanje“, Univerzitet u Banjoj Luci, Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet, 2019.
Облици провере знања и оцењивање
колоквијуми, вјежбе, семинарски рад, испит