Navigacija

MGDMPGPPU - Geodezija u prostornom planiranju i urbanizmu

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije drugog ciklusa
Studijski program Geodezija
Naziv Geodezija u prostornom planiranju i urbanizmu
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
MGDMPGPPU obavezan 1 2P + 2V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
nema
Ciljevi izučavanja predmeta
Upoznavanje sa osnovnim aspektima regulisanog prostora, sistemom prostornog i urbanističkog planiranja u zakonodavstvu i praksi (primjer Republike Srpske), vrstom prostorno-planske dokumentacije i primjenom geodezije u ovim oblastima kroz teorijski i praktični pristup izučavanju. Predmet fokusira ulogu geodete u različitim poslovima u domenu prostornog i urbanističkog planiranja i upravljanja prostornim razvojem.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Savladavanjem svih faza nastavnog procesa, student će: Upoznati se sa sistemom planiranja na teritoriji Republike Srpske i zakonskom regulativom koja reguliše ovu oblast; Prepoznavati sve vrste prostorno-planske dokumentacije; Spoznati ulogu geodezije u izradi prostorno-planskih dokumenata svih nivoa; Moći da se aktivno uključi u planerske timove na izradi prostorno-planske dokumentacije. Moći da se bavi imlementacijom sprovedbene prostorno-planske dokumentacije od učešća u izradi urbanističko-tehničkih uslova do iskolčavanja objekata na terenu. Moći će da se bavi monitoringom izgrađenog prostora kroz vještačenje urbanističkih situacija na terenu, u odnosu na regulacione planove i dr.
Sadržaj predmeta
U okviru teorijskog dijela predmeta obrađivaće se sljedeće teme: Uvod u predmet; Prostorno planiranje; prostorni planovi države i regije; Urbanističko planiranje; Urbanistički plan grada; Regulacioni plan; Opšta metodologija planiranja prostora; Priprema izrade plana i informaciono-dokumentacione osnove plana; Analiza stanja u prostoru; Konceptualizacija i proces usvajanja plana; Implementacija i monitoring plana; Urbanističko-tehnički uslovi, lokacijski uslovi i odobrenje za građenje; Infrastruktura u gradovima; Integralno planiranje; Zakonodavni okvir planiranja prostora
Metode izvođenja nastave
Integrisana nastava kroz različite tipove predavanja, praktičnih vježbi, terenskog rada i konsultacija.
Literatura
  1. 1. Tošković, D.: Uvod u prostorno i urbanističko planiranje, Akademska misao, Beograd, 2006.
  2. 2. Piha, B.: Prostorno planiranje, Beograd, 1973.
  3. 3. Prinz, D. „ Urbanističko planiranje- Svezak 1.“, Golden marketing-Tehnička knjiga Zagreb, 2006.
  4. 4. Milojević, B. „Gradovi u promjenama -urbane forme, transformacije, uticaji“, Univerzitet u Banjoj Luci Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet, 2015.
  5. 5. Milić-Marković, Lj., Milojević, B. „Saobraćajnice i prostor-dopunjeno izdanje“, Univerzitet u Banjoj Luci, Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet, 2019.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
kolokvijumi, vježbe, seminarski rad, ispit