Навигација

16-Б51ОТО - Основи теорије одржавања (ХиTE, TT)

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмЕнергетско и саобраћајно машинство
НазивОснови теорије одржавања (ХиTE, TT)
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
16-Б51ОТОизборни52П + 2В5.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Условљност другим предметимаОблик условљености
нема
Циљеви изучавања предмета
Сагледавање позиције и ефективности техничког система и трошкова одржавања у оквиру животног циклуса техничких система. Упознавање са факторима који утичу на планирање стратегије одржавања и пројектовање организације одржавања. Практично одређивање и анализа поузданости техничких система. Упознавање са стандардним отказима, методама праћења стања и мјерно-дијагностичком опремом и методама. Овладавање методама за одређивање стратегија замјена и поправки, трошкова одржавања и оптимизације залиха. Упознавање са могућностима оптимизације система одржавања и примјене информационих система. Предвиђање праваца даљег развоја одржавања.
Исходи учења (стечена знања)
Савладавањем студијског програма овладава се неопходним знањима и вјештинама, моделима, оптимизационим процедурама, упознавање са опремом, поставкама информационих система за примјену у организацији система одржавања сложених техничких система (анализе, синтезе, предвиђања рјешења и прогнозе посљедица, овладавање методама, поступцима и процесима истраживања, развој критичког и самокритичког мишљења и приступа, примјена и употреба знања у пракси, професионална етика). Упознавање са основним појмовима значајних за разумијевање поузданости и одржавања сложених техничких система. Стицање знања неопходних за разумијевање проблематике одржавања сложених техничких система. Оспособљавање за примјену стечених знања у рјешавању практичних проблема у одржавању сложених техничких система везаних за организацију, спровођење пројектованих активности и примјену знања у области поузданости и информационих и експертних система. Завршетком курса студент треба да буде способан да објасни основне појмове везане за поузданост и одржавање сложених техничких система, објасни задатке и начин функционисања радионице за одржавање сложених техничких система, изврши одговарајуће прорачуне везане за одржавање сложених техничких система.
Садржај предмета
Увод: основни појмови и дефиниције, значај и циљеви. Технички системи - својства елемената техничких система, производни индустријски системи. Стратегије одржавања. Ефективност производних система. Поузданост техничких система. Техничка дијагностика. Радни поступци одржавања. Организација одржавања. Планирање и управљање одржавањем. Контрола квалитета у одржавању. Информациони систем одржавања. Базе података. Економика одржавања. Теротехнолошки концепт одржавања. Инжењерство животног циклуса. Реинжењеринг процеса одржавања. Сигурност техничких система као саставни дио проблема поузданости, процјена критичности дијелова техничких система, заштита на раду у одржавању. Будућност развоја одржвања.
Методе извођења наставе
Предавања у писаном и електронском облику, aудиторна вјежбања у писаном и електронском облику, примјери рачунских задатака, компјутерска подршка. Самостална израда и презентација семинарског рада. У оквиру наставе студент ће се упознати са више конкретних техничких система, обиласком истих на терену.
Литература
  1. Папић Љ., Миловановић З.: Одржавање и поузданост техничких система Systems Maintainability and Reliability, Библиотека DQM монографије „Квалитет и поузданост у пракси, Књига 3, Истраживачки центар за управљање квалитетом и поузданошћу, Пријевор, 2007., 501 стр.
  2. Миловановић З., Бранковић Д.: Одржавање индустријских система Maintainability of Industrial Systems, Библиотека DQM монографије „Квалитет и поузданост у пракси, Књига 3, Истраживачки центар за управљање квалитетом и поузданошћу, Пријевор, 2021., 434 стр.
  3. Миловановић З.: Монографије: „Енергетска и процесна постројења“ Том 2: Термоенергетска постројења – Технолошки системи, пројектовање и изградња, експлоатација и одржавање, Универзитет у Бањој Луци, Машински факултет Бања Лука, Бања Лука, 2011., 842 стр.
  4. Булатовић М.: Одржавање и ефективност техничких система, Универзитет Црне Горе, Машински факултет, Подгорица, 2008.
  5. Palmer D.: Maintenance Planning and Scheduling Handbook, Mcgraw Hill, Boston, Massachusetts, 1999.
Облици провере знања и оцењивање
За одабрани енергетски систем, студент треба да уради један од пројеката везаних за организацију одржавања или коришћење метода техничке дијагностике за „on-line“ праћење стања система. Колоквији се раде у 6-7. и 13-14. недјељи у форми писменог испита. Активност на настави се процјењује израдом кратких тестова из садржаја наставе на крају неких часова. Завршни испит се односи само на теоретска питања.