Navigacija

16-B51OTO - Osnovi teorije održavanja (HiTE, TT)

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Energetsko i saobraćajno mašinstvo
Naziv Osnovi teorije održavanja (HiTE, TT)
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
16-B51OTO izborni 5 2P + 2V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
nema
Ciljevi izučavanja predmeta
Sagledavanje pozicije i efektivnosti tehničkog sistema i troškova održavanja u okviru životnog ciklusa tehničkih sistema. Upoznavanje sa faktorima koji utiču na planiranje strategije održavanja i projektovanje organizacije održavanja. Praktično određivanje i analiza pouzdanosti tehničkih sistema. Upoznavanje sa standardnim otkazima, metodama praćenja stanja i mjerno-dijagnostičkom opremom i metodama. Ovladavanje metodama za određivanje strategija zamjena i popravki, troškova održavanja i optimizacije zaliha. Upoznavanje sa mogućnostima optimizacije sistema održavanja i primjene informacionih sistema. Predviđanje pravaca daljeg razvoja održavanja.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Savladavanjem studijskog programa ovladava se neophodnim znanjima i vještinama, modelima, optimizacionim procedurama, upoznavanje sa opremom, postavkama informacionih sistema za primjenu u organizaciji sistema održavanja složenih tehničkih sistema (analize, sinteze, predviđanja rješenja i prognoze posljedica, ovladavanje metodama, postupcima i procesima istraživanja, razvoj kritičkog i samokritičkog mišljenja i pristupa, primjena i upotreba znanja u praksi, profesionalna etika). Upoznavanje sa osnovnim pojmovima značajnih za razumijevanje pouzdanosti i održavanja složenih tehničkih sistema. Sticanje znanja neophodnih za razumijevanje problematike održavanja složenih tehničkih sistema. Osposobljavanje za primjenu stečenih znanja u rješavanju praktičnih problema u održavanju složenih tehničkih sistema vezanih za organizaciju, sprovođenje projektovanih aktivnosti i primjenu znanja u oblasti pouzdanosti i informacionih i ekspertnih sistema. Završetkom kursa student treba da bude sposoban da objasni osnovne pojmove vezane za pouzdanost i održavanje složenih tehničkih sistema, objasni zadatke i način funkcionisanja radionice za održavanje složenih tehničkih sistema, izvrši odgovarajuće proračune vezane za održavanje složenih tehničkih sistema.
Sadržaj predmeta
Uvod: osnovni pojmovi i definicije, značaj i ciljevi. Tehnički sistemi - svojstva elemenata tehničkih sistema, proizvodni industrijski sistemi. Strategije održavanja. Efektivnost proizvodnih sistema. Pouzdanost tehničkih sistema. Tehnička dijagnostika. Radni postupci održavanja. Organizacija održavanja. Planiranje i upravljanje održavanjem. Kontrola kvaliteta u održavanju. Informacioni sistem održavanja. Baze podataka. Ekonomika održavanja. Terotehnološki koncept održavanja. Inženjerstvo životnog ciklusa. Reinženjering procesa održavanja. Sigurnost tehničkih sistema kao sastavni dio problema pouzdanosti, procjena kritičnosti dijelova tehničkih sistema, zaštita na radu u održavanju. Budućnost razvoja održvanja.
Metode izvođenja nastave
Predavanja u pisanom i elektronskom obliku, auditorna vježbanja u pisanom i elektronskom obliku, primjeri računskih zadataka, kompjuterska podrška. Samostalna izrada i prezentacija seminarskog rada. U okviru nastave student će se upoznati sa više konkretnih tehničkih sistema, obilaskom istih na terenu.
Literatura
  1. Papić Lj., Milovanović Z.: Održavanje i pouzdanost tehničkih sistema Systems Maintainability and Reliability, Biblioteka DQM monografije „Kvalitet i pouzdanost u praksi, Knjiga 3, Istraživački centar za upravljanje kvalitetom i pouzdanošću, Prijevor, 2007., 501 str.
  2. Milovanović Z., Branković D.: Održavanje industrijskih sistema Maintainability of Industrial Systems, Biblioteka DQM monografije „Kvalitet i pouzdanost u praksi, Knjiga 3, Istraživački centar za upravljanje kvalitetom i pouzdanošću, Prijevor, 2021., 434 str.
  3. Milovanović Z.: Monografije: „Energetska i procesna postrojenja“ Tom 2: Termoenergetska postrojenja – Tehnološki sistemi, projektovanje i izgradnja, eksploatacija i održavanje, Univerzitet u Banjoj Luci, Mašinski fakultet Banja Luka, Banja Luka, 2011., 842 str.
  4. Bulatović M.: Održavanje i efektivnost tehničkih sistema, Univerzitet Crne Gore, Mašinski fakultet, Podgorica, 2008.
  5. Palmer D.: Maintenance Planning and Scheduling Handbook, Mcgraw Hill, Boston, Massachusetts, 1999.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Za odabrani energetski sistem, student treba da uradi jedan od projekata vezanih za organizaciju održavanja ili korišćenje metoda tehničke dijagnostike za „on-line“ praćenje stanja sistema. Kolokviji se rade u 6-7. i 13-14. nedjelji u formi pismenog ispita. Aktivnost na nastavi se procjenjuje izradom kratkih testova iz sadržaja nastave na kraju nekih časova. Završni ispit se odnosi samo na teoretska pitanja.