Навигација

Р1МКЦТ14 - Методе концентрације

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмРударство
НазивМетоде концентрације
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
Р1МКЦТ14обавезан73П + 2В6.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Условљност другим предметимаОблик условљености
положен испит из предмета ПМСположен испит из предмета ПМС
Циљеви изучавања предмета
Упознавање студената са теоријским и практичним знањима припремних и помоћних процеса припреме минералних сировина нарочито, у току уситњавања и одводњавања производа. Циљ је да студенти стекну способност учествовања у управљању процесима које изучавају у оквиру овог предмета.
Исходи учења (стечена знања)
Студент ће бити оспособљен за: брзу и лаку надградњу стеченог знања; способност анализе и синтезе; способност планирања и организовања; основу за добру усмену и писану комуникацију; способност добијања и анализирања информација; способност рјешавања проблема и одлучивања; детаљно познавање и разумијевање технолошких процеса припреме минералних сировина са посебним нагласком на методе концентрације; развој навика за перманентним информисањем, праћењем и примјеном новина у струци; развој комуникационих способности са непосредним радним окружењем; развој професионалне етике, одговорности и тачности у раду; инхерентно је уткана идеја економичног коришћења природних ресурса, у складу са принципима одрживог развоја.
Садржај предмета
Основни процеси. Увод (појам концентрације, сепарације, чишћења). Теоријске основе концентрције, физичка поља и физичке величине које омогућују одвајанје минерала. Технолошки показатељи процеса. Магнетна концентрација: магнетне особине минерала . Електрично поље. Хомогено и нехомогено поље, поље пражњења короном. Електростатичка сила и електромоторна сила, Електризација минералних зрна. Електростатичка концентрација , коронарна и короноелектростатичка пиро-електростатичк, трибоелектростатичка и диелектрична концентрација . Гравитацијска концентрација. . Концентрација у тешким срединама. Гравитацијска концентрација у води: крупних класа у машинама таложницама и ситних класа у танком слоју водене струје. Гравитацијска концентрација у ваздуху. Уређаји за гравитацијску концентрацију у води и ваздуху.Флотацијска концентрација.Хемијске методе концентрацијеРадиометријске методе на бази разлика у оптичким особинама , радиоактивности, луминисценцији, флуоросценцији , фосфоросценцији и апсорпцији одређеногзрачења.Уређаји за флотацијску концентрацију. Шеме процеса.Испитивање могућности концентрације корисних минералних компонената и начин приказивања резултата.
Методе извођења наставе
Предавања, вјежбе, елаборат, консултације.
Литература
  1. 1. Н Ћалић, Теоријски основи припреме минералних сировина, РГФ, 1990, Београд 2. Ј. Павлица, Д. Драшкић, Припрема неметаличних минералних сировина, РГФ, 1997, Београд
Облици провере знања и оцењивање
Похађање наставе,Активност на настави,Семинарски рад,Колоквијум I и II,Завршни испит
Посебна назнака
Студенти су обавезни да похађају наставу, да раде вјежбе, положе колоквијуме и завршни испит.