Navigacija

R1MKCT14 - Metode koncentracije

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Rudarstvo
Naziv Metode koncentracije
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
R1MKCT14 obavezan 7 3P + 2V 6.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
položen ispit iz predmeta PMS položen ispit iz predmeta PMS
Ciljevi izučavanja predmeta
Upoznavanje studenata sa teorijskim i praktičnim znanjima pripremnih i pomoćnih procesa pripreme mineralnih sirovina naročito, u toku usitnjavanja i odvodnjavanja proizvoda. Cilj je da studenti steknu sposobnost učestvovanja u upravljanju procesima koje izučavaju u okviru ovog predmeta.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Student će biti osposobljen za: brzu i laku nadgradnju stečenog znanja; sposobnost analize i sinteze; sposobnost planiranja i organizovanja; osnovu za dobru usmenu i pisanu komunikaciju; sposobnost dobijanja i analiziranja informacija; sposobnost rješavanja problema i odlučivanja; detaljno poznavanje i razumijevanje tehnoloških procesa pripreme mineralnih sirovina sa posebnim naglaskom na metode koncentracije; razvoj navika za permanentnim informisanjem, praćenjem i primjenom novina u struci; razvoj komunikacionih sposobnosti sa neposrednim radnim okruženjem; razvoj profesionalne etike, odgovornosti i tačnosti u radu; inherentno je utkana ideja ekonomičnog korišćenja prirodnih resursa, u skladu sa principima održivog razvoja.
Sadržaj predmeta
Osnovni procesi. Uvod (pojam koncentracije, separacije, čišćenja). Teorijske osnove koncentrcije, fizička polja i fizičke veličine koje omogućuju odvajanje minerala. Tehnološki pokazatelji procesa. Magnetna koncentracija: magnetne osobine minerala . Električno polje. Homogeno i nehomogeno polje, polje pražnjenja koronom. Elektrostatička sila i elektromotorna sila, Elektrizacija mineralnih zrna. Elektrostatička koncentracija , koronarna i koronoelektrostatička piro-elektrostatičk, triboelektrostatička i dielektrična koncentracija . Gravitacijska koncentracija. . Koncentracija u teškim sredinama. Gravitacijska koncentracija u vodi: krupnih klasa u mašinama taložnicama i sitnih klasa u tankom sloju vodene struje. Gravitacijska koncentracija u vazduhu. Uređaji za gravitacijsku koncentraciju u vodi i vazduhu.Flotacijska koncentracija.Hemijske metode koncentracijeRadiometrijske metode na bazi razlika u optičkim osobinama , radioaktivnosti, luminiscenciji, fluoroscenciji , fosforoscenciji i apsorpciji određenogzračenja.Uređaji za flotacijsku koncentraciju. Šeme procesa.Ispitivanje mogućnosti koncentracije korisnih mineralnih komponenata i način prikazivanja rezultata.
Metode izvođenja nastave
Predavanja, vježbe, elaborat, konsultacije.
Literatura
  1. 1. N Ćalić, Teorijski osnovi pripreme mineralnih sirovina, RGF, 1990, Beograd 2. J. Pavlica, D. Draškić, Priprema nemetaličnih mineralnih sirovina, RGF, 1997, Beograd
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Pohađanje nastave,Aktivnost na nastavi,Seminarski rad,Kolokvijum I i II,Završni ispit
Posebna naznaka
Studenti su obavezni da pohađaju nastavu, da rade vježbe, polože kolokvijume i završni ispit.