Навигација

2258 - Оперативни системи за рад у реалном времену

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмРачунарство и информатика
НазивОперативни системи за рад у реалном времену
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
2258обавезан52П + В5.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предмета
    (1) Стицање теоријских знања из дистрибуираних оперативних система и оперативних система за рад у реалном времену. (2) Стицање знања и вјештина везаних за пројектовање, инсталацију, прилагођавање и коришћење оперативниих система за рад у реалном времену.
    Исходи учења (стечена знања)
    По успјешно завршеном курсу, студенти ће бити у стању да: (1) самостално и у тиму пројектују, реализују и користе системску подршку за рад у реалном времену; (2) успјешно прате сљедеће курсеве у којима је потребно знање оперативних система за рад у реалном времену.
    Садржај предмета
    Увод: основни принципи, структура оперативног система, системски позиви, фајл систем, процеси, пројектовање и имплементација процеса, комуникација између процеса. Дистрибуирани оперативни системи: топологија, типови мрежа, комуникација, клијент/сервер модел, дистрибуирани фајл систем, стратегије пројектовања. Модели за рад у реалном времену: базирани на догађајима, базирани на процесима, базирани на графовима, Петри мреже. Језици за рад у реалном времену: распоређивање, прекиди, синхронизација, управљачки блокови, захтјеви у погледу меморије. Језгра за рад у реалном времену: принципи, пројектовање, полинг, пренос оперативног система за рад у реалном времену на циљну платформу. Примјери и компарација различитих оперативних система за рад у реалном времену. Оперативни системи за рад у реалном времену у различитим доменима: обрада слике, управљачки системи, пренос говора и слике.
    Методе извођења наставе
    Предавања и практичан рад у лабораторији
    Облици провере знања и оцењивање