Navigacija

2258 - Operativni sistemi za rad u realnom vremenu

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Računarstvo i informatika
Naziv Operativni sistemi za rad u realnom vremenu
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
2258 obavezan 5 2P + V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta
    (1) Sticanje teorijskih znanja iz distribuiranih operativnih sistema i operativnih sistema za rad u realnom vremenu. (2) Sticanje znanja i vještina vezanih za projektovanje, instalaciju, prilagođavanje i korišćenje operativniih sistema za rad u realnom vremenu.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Po uspješno završenom kursu, studenti će biti u stanju da: (1) samostalno i u timu projektuju, realizuju i koriste sistemsku podršku za rad u realnom vremenu; (2) uspješno prate sljedeće kurseve u kojima je potrebno znanje operativnih sistema za rad u realnom vremenu.
    Sadržaj predmeta
    Uvod: osnovni principi, struktura operativnog sistema, sistemski pozivi, fajl sistem, procesi, projektovanje i implementacija procesa, komunikacija između procesa. Distribuirani operativni sistemi: topologija, tipovi mreža, komunikacija, klijent/server model, distribuirani fajl sistem, strategije projektovanja. Modeli za rad u realnom vremenu: bazirani na događajima, bazirani na procesima, bazirani na grafovima, Petri mreže. Jezici za rad u realnom vremenu: raspoređivanje, prekidi, sinhronizacija, upravljački blokovi, zahtjevi u pogledu memorije. Jezgra za rad u realnom vremenu: principi, projektovanje, poling, prenos operativnog sistema za rad u realnom vremenu na ciljnu platformu. Primjeri i komparacija različitih operativnih sistema za rad u realnom vremenu. Operativni sistemi za rad u realnom vremenu u različitim domenima: obrada slike, upravljački sistemi, prenos govora i slike.
    Metode izvođenja nastave
    Predavanja i praktičan rad u laboratoriji
    Oblici provere znanja i ocenjivanje