Б14724 - Технологија уља и масти
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Тип студија | Академске студије првог циклуса | |||
| Студијски програм | Прехрамбене технологије и индустријске биотехнологије - 240 ECTS | |||
| Назив | Технологија уља и масти | |||
| Акроним | Статус предмета | Семестар | Фонд часова | Број ЕСПБ |
| Б14724 | обавезан | 7 | 2П + В | 4.5 |
| Наставници | ||||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вјежбе) | ||||
| Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
| - | ||||
| Циљеви изучавања предмета | ||||
| Упознавање студената са теоријским основама и практичним сазнањима индустријске прераде уљарица ради добијања сировог пресованог и екстрахованог уља, модификованих-намјенских масти, маргарина, уз адекватну примјену физичко-механичких и физичко-хемијских поступака и одржавање оптималних параметара технолошког процеса. | ||||
| Исходи учења (стечена знања) | ||||
| Оспособљавање студената за рад у индустрији производње сирових и екстрахованих уља, намјенских масти, маргарина, пројектним, стручним и педагошким установама и контроли квалитета производа од уља и масти. | ||||
| Садржај предмета | ||||
| Значај липида и специфичних биљних уља у хуманој исхрани. Састав уља и масти, физичко-хемијске карактеристике. Биолошко технолошке особине сировина за добијање уља/масти и протеина. Припрема и складиштење сјемена. Припрема сјемена за издвајање уља. Производња сировог пресованог и екстрахованог уља. Класична алкална рафинација уља и масти. Поступци предрафинације, неутрализације, бијељења, винтеризације, дезодоризације. Поступци модификације уља и масти: хидрогенација, фракционисање и интерестерификација. Технолошки поступак производње маргарина. Сензорни, физичко-хемијски и функционални квалитет, одрживост и безбједност свих наведених група. | ||||
| Методе извођења наставе | ||||
| Интерактивна предавања уз коришћење савремених технологија, лабораторијске вјежбе-самосталне, погонске вјежбе, консултације. | ||||
| Литература | ||||
| ||||
| Облици провјере знања и оцјењивање | ||||
| Писмене провјере знања, одбрањене и урађене лабораторијске вјежбе и завршни усмени испит. | ||||
