B14724 - Tehnologija ulja i masti
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Tip studija | Akademske studije prvog ciklusa | |||
| Studijski program | Prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije - 240 ECTS | |||
| Naziv | Tehnologija ulja i masti | |||
| Akronim | Status predmeta | Semestar | Fond časova | Broj ESPB |
| B14724 | obavezan | 7 | 2P + V | 4.5 |
| Nastavnici | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vježbe) | ||||
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| - | ||||
| Ciljevi izučavanja predmeta | ||||
| Upoznavanje studenata sa teorijskim osnovama i praktičnim saznanjima industrijske prerade uljarica radi dobijanja sirovog presovanog i ekstrahovanog ulja, modifikovanih-namjenskih masti, margarina, uz adekvatnu primjenu fizičko-mehaničkih i fizičko-hemijskih postupaka i održavanje optimalnih parametara tehnološkog procesa. | ||||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | ||||
| Osposobljavanje studenata za rad u industriji proizvodnje sirovih i ekstrahovanih ulja, namjenskih masti, margarina, projektnim, stručnim i pedagoškim ustanovama i kontroli kvaliteta proizvoda od ulja i masti. | ||||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Značaj lipida i specifičnih biljnih ulja u humanoj ishrani. Sastav ulja i masti, fizičko-hemijske karakteristike. Biološko tehnološke osobine sirovina za dobijanje ulja/masti i proteina. Priprema i skladištenje sjemena. Priprema sjemena za izdvajanje ulja. Proizvodnja sirovog presovanog i ekstrahovanog ulja. Klasična alkalna rafinacija ulja i masti. Postupci predrafinacije, neutralizacije, bijeljenja, vinterizacije, dezodorizacije. Postupci modifikacije ulja i masti: hidrogenacija, frakcionisanje i interesterifikacija. Tehnološki postupak proizvodnje margarina. Senzorni, fizičko-hemijski i funkcionalni kvalitet, održivost i bezbjednost svih navedenih grupa. | ||||
| Metode izvođenja nastave | ||||
| Interaktivna predavanja uz korišćenje savremenih tehnologija, laboratorijske vježbe-samostalne, pogonske vježbe, konsultacije. | ||||
| Literatura | ||||
| ||||
| Oblici provjere znanja i ocjenjivanje | ||||
| Pismene provjere znanja, odbranjene i urađene laboratorijske vježbe i završni usmeni ispit. | ||||
