Б14824 - Технологија прераде меса живине
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Тип студија | Академске студије првог циклуса | |||
| Студијски програм | Прехрамбене технологије и индустријске биотехнологије - 240 ECTS | |||
| Назив | Технологија прераде меса живине | |||
| Акроним | Статус предмета | Семестар | Фонд часова | Број ЕСПБ |
| Б14824 | обавезан | 8 | 2П + 1В | 3.5 |
| Наставници | ||||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вјежбе) | ||||
| Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
| - | ||||
| Циљеви изучавања предмета | ||||
| Упознавање студената са хемијским, физичким и технолошким карактеристикама меса живине, технолошким операцијама у процесу прераде меса живине, као и елементима управљања факторима који утичу на квалитет производа од меса живине. | ||||
| Исходи учења (стечена знања) | ||||
| Постизање основног знања и стицање одређених вјештина код студената неопходних да савлада основе савремене науке и технологије меса ради увођења иновација, усавршавања и осавремењивања појединих операција и процеса у индустрији производње меса перади. | ||||
| Садржај предмета | ||||
| Врсте и узгој перади, хемијски сатав живине. Фактори који утичу на квалитет меса живине. Технологија клања и обраде трупова. Централне фазе у процесу производње меса живине. Хлађење меса. Нутритивна вриједност и класирање меса живине. Паковање и конзервисање меса. Прерада меса перади. Технолошки поступци током израде производа. Механичка сепарација меса перади. Производи од меса перади. Конзерве. Омотачи за кобасице. Практичне вјежбе – семинарски рад: израда документације технолошког поступка клања и израде различитих производа од меса живине, осигурање квалитета у свим фазама производње и HACCP у индустрији прераде меса. | ||||
| Методе извођења наставе | ||||
| Интерактивна предавања уз коришћење савремених средстава информационих технологија, семинарски рад, погонске вјежбе, консултације. | ||||
| Литература | ||||
| ||||
| Облици провјере знања и оцјењивање | ||||
| Писмене провјере знања, одбрањене и урађене лабораторијске вјежбе и завршни усмени испит. | ||||
