Navigacija

B14824 - Tehnologija prerade mesa živine

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije - 240 ECTS
Naziv Tehnologija prerade mesa živine
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
B14824 obavezan 8 2P + 1V 3.5
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
-
Ciljevi izučavanja predmeta
Upoznavanje studenata sa hemijskim, fizičkim i tehnološkim karakteristikama mesa živine, tehnološkim operacijama u procesu prerade mesa živine, kao i elementima upravljanja faktorima koji utiču na kvalitet proizvoda od mesa živine.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Postizanje osnovnog znanja i sticanje određenih vještina kod studenata neophodnih da savlada osnove savremene nauke i tehnologije mesa radi uvođenja inovacija, usavršavanja i osavremenjivanja pojedinih operacija i procesa u industriji proizvodnje mesa peradi.
Sadržaj predmeta
Vrste i uzgoj peradi, hemijski satav živine. Faktori koji utiču na kvalitet mesa živine. Tehnologija klanja i obrade trupova. Centralne faze u procesu proizvodnje mesa živine. Hlađenje mesa. Nutritivna vrijednost i klasiranje mesa živine. Pakovanje i konzervisanje mesa. Prerada mesa peradi. Tehnološki postupci tokom izrade proizvoda. Mehanička separacija mesa peradi. Proizvodi od mesa peradi. Konzerve. Omotači za kobasice. Praktične vježbe – seminarski rad: izrada dokumentacije tehnološkog postupka klanja i izrade različitih proizvoda od mesa živine, osiguranje kvaliteta u svim fazama proizvodnje i HACCP u industriji prerade mesa.
Metode izvođenja nastave
Interaktivna predavanja uz korišćenje savremenih sredstava informacionih tehnologija, seminarski rad, pogonske vježbe, konsultacije.
Literatura
  1. Alan R. Sams, Poultry Meat Processing, Department of Poultry Science Texas A&M University, 2001, CRC Press, Taylor & Francis Group
  2. Bašić M., Grujić R.: Tehnologija mesa peradi, Univerzitet u Tuzli, Tehnološki fakultet, 2013
  3. Rede R., Petrović Lj.: Tehnologija mesa i nauka o mesu, Tehnološki fakultet, Novi Sad, 1997
  4. HACCP in meat industry, Edited by Martyn Brown, CRC Press, Woodhead publishing limited, 2002
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Pismene provjere znanja, odbranjene i urađene laboratorijske vježbe i završni usmeni ispit.