Б14721 - Технологија меса и производа од меса
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Тип студија | Академске студије првог циклуса | |||
| Студијски програм | Прехрамбене технологије и индустријске биотехнологије - 240 ECTS | |||
| Назив | Технологија меса и производа од меса | |||
| Акроним | Статус предмета | Семестар | Фонд часова | Број ЕСПБ |
| Б14721 | обавезан | 7 | 3П + В | 6.0 |
| Наставници | ||||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вјежбе) | ||||
| Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
| - | ||||
| Циљеви изучавања предмета | ||||
| Упознавање студената са поступцима производње меса и биохемијским основама посморталног управљања квалитетом меса, као и процесима, операцијама и опремом у преради меса. | ||||
| Исходи учења (стечена знања) | ||||
| Постизање основног знања и стицање одређених вјештина код студената неопходних за њихов рад у индустрији меса, преради меса, као и у научним, стручним, контролним, пројектним и педагошким установама | ||||
| Садржај предмета | ||||
| Историјат узгоја животиња, врсте и расе стоке за клање, заразне и паразитске болести. Кланице, омамљивање, клање и обрада трупова. Грађа и хемијски састав меса. Биохемијски процеси и посморталне промјене. Особине меса. Основе конзервисања меса, хлађење и смрзавање меса. Сољење и саламурење меса. Димљење меса. Сушење меса, ферментисани и сувомеснати производи. Топлотна обрада, леталност примјењених поступака. Производња уситњеног и обликованог меса, конзерве од меса. Барене кобасице, куване кобасица и масти. Критеријуми квалитета, технолошке операције (GHP, GMP и CCP). | ||||
| Методе извођења наставе | ||||
| Интерактивна предавања уз коришћење савремених средстава информационих технологија, лабораторијске вјежбе-самосталне, погонске вјежбе, консултације. | ||||
| Литература | ||||
| ||||
| Облици провјере знања и оцјењивање | ||||
| Писмене провјере знања, одбрањене и урађене лабораторијске вјежбе и завршни усмени испит. | ||||
