B14721 - Tehnologija mesa i proizvoda od mesa
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Tip studija | Akademske studije prvog ciklusa | |||
| Studijski program | Prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije - 240 ECTS | |||
| Naziv | Tehnologija mesa i proizvoda od mesa | |||
| Akronim | Status predmeta | Semestar | Fond časova | Broj ESPB |
| B14721 | obavezan | 7 | 3P + V | 6.0 |
| Nastavnici | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vježbe) | ||||
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| - | ||||
| Ciljevi izučavanja predmeta | ||||
| Upoznavanje studenata sa postupcima proizvodnje mesa i biohemijskim osnovama posmortalnog upravljanja kvalitetom mesa, kao i procesima, operacijama i opremom u preradi mesa. | ||||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | ||||
| Postizanje osnovnog znanja i sticanje određenih vještina kod studenata neophodnih za njihov rad u industriji mesa, preradi mesa, kao i u naučnim, stručnim, kontrolnim, projektnim i pedagoškim ustanovama | ||||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Istorijat uzgoja životinja, vrste i rase stoke za klanje, zarazne i parazitske bolesti. Klanice, omamljivanje, klanje i obrada trupova. Građa i hemijski sastav mesa. Biohemijski procesi i posmortalne promjene. Osobine mesa. Osnove konzervisanja mesa, hlađenje i smrzavanje mesa. Soljenje i salamurenje mesa. Dimljenje mesa. Sušenje mesa, fermentisani i suvomesnati proizvodi. Toplotna obrada, letalnost primjenjenih postupaka. Proizvodnja usitnjenog i oblikovanog mesa, konzerve od mesa. Barene kobasice, kuvane kobasica i masti. Kriterijumi kvaliteta, tehnološke operacije (GHP, GMP i CCP). | ||||
| Metode izvođenja nastave | ||||
| Interaktivna predavanja uz korišćenje savremenih sredstava informacionih tehnologija, laboratorijske vježbe-samostalne, pogonske vježbe, konsultacije. | ||||
| Literatura | ||||
| ||||
| Oblici provjere znanja i ocjenjivanje | ||||
| Pismene provjere znanja, odbranjene i urađene laboratorijske vježbe i završni usmeni ispit. | ||||
