Б14725 - Технологија готове хране
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Тип студија | Академске студије првог циклуса | |||
| Студијски програм | Прехрамбене технологије и индустријске биотехнологије - 240 ECTS | |||
| Назив | Технологија готове хране | |||
| Акроним | Статус предмета | Семестар | Фонд часова | Број ЕСПБ |
| Б14725 | обавезан | 7 | 2П + В | 4.5 |
| Наставници | ||||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вјежбе) | ||||
| Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
| - | ||||
| Циљеви изучавања предмета | ||||
| Упознавање студената са теоријским и практичним сазнањима из области производње готове хране, уз поштовање начела хигијене и управљања операцијама. | ||||
| Исходи учења (стечена знања) | ||||
| Стварање високообразованих сручњака способних за рад у индустрији производње готове хране, као и у пројектним, стручним, научним и образовним установама које се баве овом проблематиком. | ||||
| Садржај предмета | ||||
| Појам и подјела индустријски произведене хране. Одабир основних сировина за производњу готових јела. Припрема сировина за топлотну обраду (обликовање, нарезивање, уситњавање, маринирање, надјевање, облагање, панирање). Поступци топлотне обраде и промјене основних сировина током топлотне обраде. Основни принципи и примјена микроталаса у индустрији готове хране. Основа производње зачина и бјеланчевинастих производа. Употреба зачина, зачинског биља. зачинских смјеша и екстраката зачиан у готовој храни. Производња предјела (салате и јела у желеу), производња дехидрисаних, бистрих и крем супа, кондензованих супа, концентрата и умака. Подјела, производња и основна својства стерилисаних и смрзнутих јела од поврћа и меса. Технолошки поступци производње, стабилности и чување дехидрисане хране. Пеоизводња дјечије хране на бази млијека, екстраката жита, поврћа и меса за различите узрасте дјеце. Производња јела за посебне категорије потрошакча (дијетеске намирнице, алергени у храни, декларисање). Специфичности фабрике готових јела, састављање и размјештај линија. | ||||
| Методе извођења наставе | ||||
| Интерактивна предавања уз коришћење савремених технологија, експерименталне вјежбе у лабораторији и индустријским погонима, рачунске вјежбе, консултације. | ||||
| Литература | ||||
| ||||
| Облици провјере знања и оцјењивање | ||||
| Писмене провјере и завршни испит. | ||||
