B14725 - Tehnologija gotove hrane
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Tip studija | Akademske studije prvog ciklusa | |||
| Studijski program | Prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije - 240 ECTS | |||
| Naziv | Tehnologija gotove hrane | |||
| Akronim | Status predmeta | Semestar | Fond časova | Broj ESPB |
| B14725 | obavezan | 7 | 2P + V | 4.5 |
| Nastavnici | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vježbe) | ||||
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| - | ||||
| Ciljevi izučavanja predmeta | ||||
| Upoznavanje studenata sa teorijskim i praktičnim saznanjima iz oblasti proizvodnje gotove hrane, uz poštovanje načela higijene i upravljanja operacijama. | ||||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | ||||
| Stvaranje visokoobrazovanih sručnjaka sposobnih za rad u industriji proizvodnje gotove hrane, kao i u projektnim, stručnim, naučnim i obrazovnim ustanovama koje se bave ovom problematikom. | ||||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Pojam i podjela industrijski proizvedene hrane. Odabir osnovnih sirovina za proizvodnju gotovih jela. Priprema sirovina za toplotnu obradu (oblikovanje, narezivanje, usitnjavanje, mariniranje, nadjevanje, oblaganje, paniranje). Postupci toplotne obrade i promjene osnovnih sirovina tokom toplotne obrade. Osnovni principi i primjena mikrotalasa u industriji gotove hrane. Osnova proizvodnje začina i bjelančevinastih proizvoda. Upotreba začina, začinskog bilja. začinskih smješa i ekstrakata začian u gotovoj hrani. Proizvodnja predjela (salate i jela u želeu), proizvodnja dehidrisanih, bistrih i krem supa, kondenzovanih supa, koncentrata i umaka. Podjela, proizvodnja i osnovna svojstva sterilisanih i smrznutih jela od povrća i mesa. Tehnološki postupci proizvodnje, stabilnosti i čuvanje dehidrisane hrane. Peoizvodnja dječije hrane na bazi mlijeka, ekstrakata žita, povrća i mesa za različite uzraste djece. Proizvodnja jela za posebne kategorije potrošakča (dijeteske namirnice, alergeni u hrani, deklarisanje). Specifičnosti fabrike gotovih jela, sastavljanje i razmještaj linija. | ||||
| Metode izvođenja nastave | ||||
| Interaktivna predavanja uz korišćenje savremenih tehnologija, eksperimentalne vježbe u laboratoriji i industrijskim pogonima, računske vježbe, konsultacije. | ||||
| Literatura | ||||
| ||||
| Oblici provjere znanja i ocjenjivanje | ||||
| Pismene provjere i završni ispit. | ||||
