Навигација

Б14747 - Производња и квалитет традиционалне хране

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмПрехрамбене технологије и индустријске биотехнологије - 240 ECTS
НазивПроизводња и квалитет традиционалне хране
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
Б14747обавезан72П + В4.5
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    -
    Циљеви изучавања предмета
    Студентима oмогућити стицање знања / разумијевања – у погледу значаја и производње традиционалних производа анималног поријекла, специфичних карактеристика, препознатљивости и квалитета.
    Исходи учења (стечена знања)
    Постизање основног знања и стицање одређених вјештина код студената у погледу производње и препознавања специфичних карактеристика квалитета традиционалних производа од млијека и меса и примјена најновијих технолошких достигнућа у циљу стандардизације квалитета
    Садржај предмета
    Улога операције сољења, сушења, димљења и зрења (ферментације) меса у технологији сувомеснатих производа. Законом прописани услови којима морају удовољавати трајне кобасице и остали трајни сувомеснати производи који се стављају у промет као производи са „традиционалним угледом/ознаком“. Традиционални производи у Босни и Херцеговини и окружењу. Дефиниција традиционално. Квалитет одређених тадиционалних производа. Важнији свјетски, европски и домаћи традиционални млијечни производи. Технологија производње одређених традиционалних млијечних производа. Основне разлике и специфичности индустријског и традиционалног начина производње. Нутритивни и органолептички показатељи квалитета традиционалних месних и млијечних производа. Стандардизација и тржишне могућности традиционалних производа. Пренос тадиционалних технологија производње у савремене индустријске процесе. Заштита изворности традиционалних производа (географско поријекло, састав, стандардизација производње, признавање права на традиционалну ознаку) дефинисаних важећом регулативом код нас и свијету.
    Методе извођења наставе
    Интерактивна предавања уз коришћење савремених технологија, лабораторијске вјежбе-самосталне, консултације.
    Литература
    1. Јоксимовић Ј., 1978, Технологија сувомеснатих производа и кобасица, Пољопривредни факултет Универзитета у Београду
    2. Дозет Н., Аџић Н., Живић Н., 1996, Аутохтони млијечни производи, Пољоприверни институт, Подгорица и СИЛИМИР – Београд
    3. Главни елаборат о заштити географског поријекјла производа од меса и млијека (прихваћени од стране Завода за интелектуалну својину Србије)
    Облици провере знања и оцењивање
    Писмене провјере знања, завршни усмени испит.