Б14747 - Производња и квалитет традиционалне хране
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Тип студија | Академске студије првог циклуса | |||
| Студијски програм | Прехрамбене технологије и индустријске биотехнологије - 240 ECTS | |||
| Назив | Производња и квалитет традиционалне хране | |||
| Акроним | Статус предмета | Семестар | Фонд часова | Број ЕСПБ |
| Б14747 | обавезан | 7 | 2П + В | 4.5 |
| Наставници | ||||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вјежбе) | ||||
| Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
| - | ||||
| Циљеви изучавања предмета | ||||
| Студентима oмогућити стицање знања / разумијевања – у погледу значаја и производње традиционалних производа анималног поријекла, специфичних карактеристика, препознатљивости и квалитета. | ||||
| Исходи учења (стечена знања) | ||||
| Постизање основног знања и стицање одређених вјештина код студената у погледу производње и препознавања специфичних карактеристика квалитета традиционалних производа од млијека и меса и примјена најновијих технолошких достигнућа у циљу стандардизације квалитета | ||||
| Садржај предмета | ||||
| Улога операције сољења, сушења, димљења и зрења (ферментације) меса у технологији сувомеснатих производа. Законом прописани услови којима морају удовољавати трајне кобасице и остали трајни сувомеснати производи који се стављају у промет као производи са „традиционалним угледом/ознаком“. Традиционални производи у Босни и Херцеговини и окружењу. Дефиниција традиционално. Квалитет одређених тадиционалних производа. Важнији свјетски, европски и домаћи традиционални млијечни производи. Технологија производње одређених традиционалних млијечних производа. Основне разлике и специфичности индустријског и традиционалног начина производње. Нутритивни и органолептички показатељи квалитета традиционалних месних и млијечних производа. Стандардизација и тржишне могућности традиционалних производа. Пренос тадиционалних технологија производње у савремене индустријске процесе. Заштита изворности традиционалних производа (географско поријекло, састав, стандардизација производње, признавање права на традиционалну ознаку) дефинисаних важећом регулативом код нас и свијету. | ||||
| Методе извођења наставе | ||||
| Интерактивна предавања уз коришћење савремених технологија, лабораторијске вјежбе-самосталне, консултације. | ||||
| Литература | ||||
| ||||
| Облици провјере знања и оцјењивање | ||||
| Писмене провјере знања, завршни усмени испит. | ||||
