Navigacija

B14747 - Proizvodnja i kvalitet tradicionalne hrane

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije - 240 ECTS
Naziv Proizvodnja i kvalitet tradicionalne hrane
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
B14747 obavezan 7 2P + V 4.5
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    -
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Studentima omogućiti sticanje znanja / razumijevanja – u pogledu značaja i proizvodnje tradicionalnih proizvoda animalnog porijekla, specifičnih karakteristika, prepoznatljivosti i kvaliteta.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Postizanje osnovnog znanja i sticanje određenih vještina kod studenata u pogledu proizvodnje i prepoznavanja specifičnih karakteristika kvaliteta tradicionalnih proizvoda od mlijeka i mesa i primjena najnovijih tehnoloških dostignuća u cilju standardizacije kvaliteta
    Sadržaj predmeta
    Uloga operacije soljenja, sušenja, dimljenja i zrenja (fermentacije) mesa u tehnologiji suvomesnatih proizvoda. Zakonom propisani uslovi kojima moraju udovoljavati trajne kobasice i ostali trajni suvomesnati proizvodi koji se stavljaju u promet kao proizvodi sa „tradicionalnim ugledom/oznakom“. Tradicionalni proizvodi u Bosni i Hercegovini i okruženju. Definicija tradicionalno. Kvalitet određenih tadicionalnih proizvoda. Važniji svjetski, evropski i domaći tradicionalni mliječni proizvodi. Tehnologija proizvodnje određenih tradicionalnih mliječnih proizvoda. Osnovne razlike i specifičnosti industrijskog i tradicionalnog načina proizvodnje. Nutritivni i organoleptički pokazatelji kvaliteta tradicionalnih mesnih i mliječnih proizvoda. Standardizacija i tržišne mogućnosti tradicionalnih proizvoda. Prenos tadicionalnih tehnologija proizvodnje u savremene industrijske procese. Zaštita izvornosti tradicionalnih proizvoda (geografsko porijeklo, sastav, standardizacija proizvodnje, priznavanje prava na tradicionalnu oznaku) definisanih važećom regulativom kod nas i svijetu.
    Metode izvođenja nastave
    Interaktivna predavanja uz korišćenje savremenih tehnologija, laboratorijske vježbe-samostalne, konsultacije.
    Literatura
    1. Joksimović J., 1978, Tehnologija suvomesnatih proizvoda i kobasica, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu
    2. Dozet N., Adžić N., Živić N., 1996, Autohtoni mliječni proizvodi, Poljopriverni institut, Podgorica i SILIMIR – Beograd
    3. Glavni elaborat o zaštiti geografskog porijekjla proizvoda od mesa i mlijeka (prihvaćeni od strane Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije)
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    Pismene provjere znanja, završni usmeni ispit.