B14747 - Proizvodnja i kvalitet tradicionalne hrane
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Tip studija | Akademske studije prvog ciklusa | |||
| Studijski program | Prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije - 240 ECTS | |||
| Naziv | Proizvodnja i kvalitet tradicionalne hrane | |||
| Akronim | Status predmeta | Semestar | Fond časova | Broj ESPB |
| B14747 | obavezan | 7 | 2P + V | 4.5 |
| Nastavnici | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vježbe) | ||||
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| - | ||||
| Ciljevi izučavanja predmeta | ||||
| Studentima omogućiti sticanje znanja / razumijevanja – u pogledu značaja i proizvodnje tradicionalnih proizvoda animalnog porijekla, specifičnih karakteristika, prepoznatljivosti i kvaliteta. | ||||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | ||||
| Postizanje osnovnog znanja i sticanje određenih vještina kod studenata u pogledu proizvodnje i prepoznavanja specifičnih karakteristika kvaliteta tradicionalnih proizvoda od mlijeka i mesa i primjena najnovijih tehnoloških dostignuća u cilju standardizacije kvaliteta | ||||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Uloga operacije soljenja, sušenja, dimljenja i zrenja (fermentacije) mesa u tehnologiji suvomesnatih proizvoda. Zakonom propisani uslovi kojima moraju udovoljavati trajne kobasice i ostali trajni suvomesnati proizvodi koji se stavljaju u promet kao proizvodi sa „tradicionalnim ugledom/oznakom“. Tradicionalni proizvodi u Bosni i Hercegovini i okruženju. Definicija tradicionalno. Kvalitet određenih tadicionalnih proizvoda. Važniji svjetski, evropski i domaći tradicionalni mliječni proizvodi. Tehnologija proizvodnje određenih tradicionalnih mliječnih proizvoda. Osnovne razlike i specifičnosti industrijskog i tradicionalnog načina proizvodnje. Nutritivni i organoleptički pokazatelji kvaliteta tradicionalnih mesnih i mliječnih proizvoda. Standardizacija i tržišne mogućnosti tradicionalnih proizvoda. Prenos tadicionalnih tehnologija proizvodnje u savremene industrijske procese. Zaštita izvornosti tradicionalnih proizvoda (geografsko porijeklo, sastav, standardizacija proizvodnje, priznavanje prava na tradicionalnu oznaku) definisanih važećom regulativom kod nas i svijetu. | ||||
| Metode izvođenja nastave | ||||
| Interaktivna predavanja uz korišćenje savremenih tehnologija, laboratorijske vježbe-samostalne, konsultacije. | ||||
| Literatura | ||||
| ||||
| Oblici provjere znanja i ocjenjivanje | ||||
| Pismene provjere znanja, završni usmeni ispit. | ||||
