Б14833 - Прехрамбени адитиви
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Тип студија | Академске студије првог циклуса | |||
| Студијски програм | Прехрамбене технологије и индустријске биотехнологије - 240 ECTS | |||
| Назив | Прехрамбени адитиви | |||
| Акроним | Статус предмета | Семестар | Фонд часова | Број ЕСПБ |
| Б14833 | обавезан | 8 | 2П + В | 4.0 |
| Наставници | ||||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вјежбе) | ||||
| Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
| / | / | |||
| Циљеви изучавања предмета | ||||
| Да омогући студенту стицање теоријских знања о процедурама за испитивање безбједности употребе одабраних супстанци као прехрамбених адитива; одређивању прихватљивог дневног уноса у организам човјека; прописима о контроли квалитета и услова употребе адитива у храни; о функционалним својствима прехрамбених адитива, могућностима употребе и значају адитива у прехрамбеној индустрији. | ||||
| Исходи учења (стечена знања) | ||||
| Послије реализације наставе и полагања испита студент треба бити оспособљен да самостално, одабере и организује правилну употребу прехрамбених адитива одговарајућих функционалних својстава у предузећима прехрамбене индустрије, како би се постигла потребна технолошка и сензорна својства прехрамбених производа. | ||||
| Садржај предмета | ||||
| Значај употребе прехрамбених адитива у прехрамбеној индустрији; Анализа ризика употребе прехрамбених адитива; Процедуре за испитивање уноса адитива у организам човјека; Одређивање прихватљивог дневног уноса адитива; Здравствена безбједност употребе адитива; Функционална својства супстанци које се користе као прехрамбени адитиви; Прописи којима се дефинишу услови употребе и означавања прехрамбених адитива; Употреба адитива одређениог функционалног својства у прехрамбеној индустрији и технолошки разлози, односно очекивани ефекат на квалитет и стабилност прехрамбених производа. | ||||
| Методе извођења наставе | ||||
| Предавања, лабораторијске вјежбе, консултације. | ||||
| Литература | ||||
| ||||
| Облици провјере знања и оцјењивање | ||||
| Писмене провјере и завршни испит. | ||||
