B14833 - Prehrambeni aditivi
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Tip studija | Akademske studije prvog ciklusa | |||
| Studijski program | Prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije - 240 ECTS | |||
| Naziv | Prehrambeni aditivi | |||
| Akronim | Status predmeta | Semestar | Fond časova | Broj ESPB |
| B14833 | obavezan | 8 | 2P + V | 4.0 |
| Nastavnici | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vježbe) | ||||
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| / | / | |||
| Ciljevi izučavanja predmeta | ||||
| Da omogući studentu sticanje teorijskih znanja o procedurama za ispitivanje bezbjednosti upotrebe odabranih supstanci kao prehrambenih aditiva; određivanju prihvatljivog dnevnog unosa u organizam čovjeka; propisima o kontroli kvaliteta i uslova upotrebe aditiva u hrani; o funkcionalnim svojstvima prehrambenih aditiva, mogućnostima upotrebe i značaju aditiva u prehrambenoj industriji. | ||||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | ||||
| Poslije realizacije nastave i polaganja ispita student treba biti osposobljen da samostalno, odabere i organizuje pravilnu upotrebu prehrambenih aditiva odgovarajućih funkcionalnih svojstava u preduzećima prehrambene industrije, kako bi se postigla potrebna tehnološka i senzorna svojstva prehrambenih proizvoda. | ||||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Značaj upotrebe prehrambenih aditiva u prehrambenoj industriji; Analiza rizika upotrebe prehrambenih aditiva; Procedure za ispitivanje unosa aditiva u organizam čovjeka; Određivanje prihvatljivog dnevnog unosa aditiva; Zdravstvena bezbjednost upotrebe aditiva; Funkcionalna svojstva supstanci koje se koriste kao prehrambeni aditivi; Propisi kojima se definišu uslovi upotrebe i označavanja prehrambenih aditiva; Upotreba aditiva određeniog funkcionalnog svojstva u prehrambenoj industriji i tehnološki razlozi, odnosno očekivani efekat na kvalitet i stabilnost prehrambenih proizvoda. | ||||
| Metode izvođenja nastave | ||||
| Predavanja, laboratorijske vježbe, konsultacije. | ||||
| Literatura | ||||
| ||||
| Oblici provjere znanja i ocjenjivanje | ||||
| Pismene provjere i završni ispit. | ||||
