Навигација

Б13625 - Основе сензорне оцјене намирница

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмПрехрамбене технологије и индустријске биотехнологије - 240 ECTS
НазивОснове сензорне оцјене намирница
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
Б13625обавезан62П + В5.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    //
    Циљеви изучавања предмета
    Да омогући студенту стицање теоријских и практичних знања о сензорној оцјени квалитета и прихватљивости прехрамбених производа и утицају одабраних сензорних својстава на технолошки квалитет производа, условима неопходним за организовање и реализовање сензорне анализе, да би тезултати били објективни и поуздани, као и практичном примјеном најчешће кориштених тестова и метода сензорне анализе намирница.
    Исходи учења (стечена знања)
    Послије реализације наставе и полагања испита студент треба бити оспособљен за самостално планирање, организовање и провођење одабраних тестова и метода сензорне анализе хране и пића, интерпретацију резултата и кориштење за контролисање квалитета производа у току реализовања процеса производње и складиштења у до продаје.
    Садржај предмета
    Сензорна анализа као дио система квалитета у предузећима прехрамбене индустрије; Разлика између субјективне и објективне оцјене квалитета прехрамбених производа; Услови неопходни за објективно провођење сензорне анализе (простор, опрема, прибор, припремање и сервирање узорака, оцјењивачи, избор методе или сензорног теста); Важнија сензорна својства и утисци; Основне методе сензорне анализе – принципи и поступци оцјењивања квалитета прехрамбених производа.
    Методе извођења наставе
    Предавања, лабораторијске вјежбе, консултације.
    Литература
    1. Грујић Славица. 2015. Сензорна оцјена квалитета и прихватљивости прехрамбених производа./ Sensory evaluation of food products quality and acceptability. Технолошки факултет Универзитета у Бањој Луци, Бања Лука (БиХ). ISBN: 978-99938-54-54-8
    2. Popov-Raljić J. 2013. Senzorna analiza hrane i pića, Prirodno-matematički fakultet, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo. Univerzitet Novi Sad.
    3. Radovanović R. i Popov-Raljić J. 2000/2001. Senzorna analiza prehrambenih proizvoda, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet Beograd i Tehnološki fakultet,Univerzitet Novi Sad.
    4. Grujić Slavica, Spaho Nermina. 2010. Potrebe potrošača i kvalitet prehrambenih proizvoda.Univerzitet u Sarajevu, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet. Sarajevo (BiH). ISBN: 978-9958-597-15-2.
    5. Stone H. and Sidel J., 2004. 3rd Edition. Sensory Evaluation Practices. Elsevier, Printed in Italy.
    Облици провере знања и оцењивање
    Писмене провјере и завршни испит.