Navigacija

B13625 - Osnove senzorne ocjene namirnica

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije - 240 ECTS
Naziv Osnove senzorne ocjene namirnica
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
B13625 obavezan 6 2P + V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    / /
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Da omogući studentu sticanje teorijskih i praktičnih znanja o senzornoj ocjeni kvaliteta i prihvatljivosti prehrambenih proizvoda i uticaju odabranih senzornih svojstava na tehnološki kvalitet proizvoda, uslovima neophodnim za organizovanje i realizovanje senzorne analize, da bi tezultati bili objektivni i pouzdani, kao i praktičnom primjenom najčešće korištenih testova i metoda senzorne analize namirnica.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Poslije realizacije nastave i polaganja ispita student treba biti osposobljen za samostalno planiranje, organizovanje i provođenje odabranih testova i metoda senzorne analize hrane i pića, interpretaciju rezultata i korištenje za kontrolisanje kvaliteta proizvoda u toku realizovanja procesa proizvodnje i skladištenja u do prodaje.
    Sadržaj predmeta
    Senzorna analiza kao dio sistema kvaliteta u preduzećima prehrambene industrije; Razlika između subjektivne i objektivne ocjene kvaliteta prehrambenih proizvoda; Uslovi neophodni za objektivno provođenje senzorne analize (prostor, oprema, pribor, pripremanje i serviranje uzoraka, ocjenjivači, izbor metode ili senzornog testa); Važnija senzorna svojstva i utisci; Osnovne metode senzorne analize – principi i postupci ocjenjivanja kvaliteta prehrambenih proizvoda.
    Metode izvođenja nastave
    Predavanja, laboratorijske vježbe, konsultacije.
    Literatura
    1. Grujić Slavica. 2015. Senzorna ocjena kvaliteta i prihvatljivosti prehrambenih proizvoda./ Sensory evaluation of food products quality and acceptability. Tehnološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, Banja Luka (BiH). ISBN: 978-99938-54-54-8
    2. Popov-Raljić J. 2013. Senzorna analiza hrane i pića, Prirodno-matematički fakultet, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo. Univerzitet Novi Sad.
    3. Radovanović R. i Popov-Raljić J. 2000/2001. Senzorna analiza prehrambenih proizvoda, Poljoprivredni fakultet, Univerzitet Beograd i Tehnološki fakultet,Univerzitet Novi Sad.
    4. Grujić Slavica, Spaho Nermina. 2010. Potrebe potrošača i kvalitet prehrambenih proizvoda.Univerzitet u Sarajevu, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet. Sarajevo (BiH). ISBN: 978-9958-597-15-2.
    5. Stone H. and Sidel J., 2004. 3rd Edition. Sensory Evaluation Practices. Elsevier, Printed in Italy.
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    Pismene provjere i završni ispit.