Б14846 - Нутритивни квалитет производа од меса
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Тип студија | Академске студије првог циклуса | |||
| Студијски програм | Прехрамбене технологије и индустријске биотехнологије - 240 ECTS | |||
| Назив | Нутритивни квалитет производа од меса | |||
| Акроним | Статус предмета | Семестар | Фонд часова | Број ЕСПБ |
| Б14846 | обавезан | 8 | 2П + В | 4.0 |
| Наставници | ||||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вјежбе) | ||||
| Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
| - | ||||
| Циљеви изучавања предмета | ||||
| Упознавање студената са технологијом производње меса домаћих папкара, живине и риба и њихових производа, те нутритивним квалитетом меса и производа од меса. | ||||
| Исходи учења (стечена знања) | ||||
| Савладавање основног знања и стицање одређених вјештина код студената неопходних за праксу у процесу производње меса и преношење знања у дефинисању и изради производа од меса који имају нутритивни квалитет прилагођен потребама одређених категорија потрошача. | ||||
| Садржај предмета | ||||
| Теоријска настава: Значај меса у хуманој исхрани. Грађа и нутритивни састав меса сисара, живине и риба. Биохемијски процеси и посморталне промјене. Особине меса. Основе конзервисања меса. Основни принципи технологије, процеса и операција, критеријуми квалитета за производњу и прераду меса, перади и риба (GHP,GMP и CCP). Нутритивни квалитет производа од меса. Функционални производи од меса-савемени приступ унапређењу нутритивне вредности и квалитета производа од мес . Практична настава: Одређивање сензорног и технолошког кавлитета и хемијског састава свих група производа од меса папкара, живине и риба. Упознавање и испитивање квалитета додатих састојака. Дефинисање укупног квалитета и нутритивног састава производа од меса. | ||||
| Методе извођења наставе | ||||
| Интерактивна предавања уз коришћење савремених средстава информационих технологија, лабораторијске вјежбе-самосталне, погонске вјежбе, консултације. | ||||
| Литература | ||||
| ||||
| Облици провјере знања и оцјењивање | ||||
| Писмене провјере знања, одбрањене и урађене лабораторијске вјежбе и завршни усмени испит. | ||||
