B14846 - Nutritivni kvalitet proizvoda od mesa
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Tip studija | Akademske studije prvog ciklusa | |||
| Studijski program | Prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije - 240 ECTS | |||
| Naziv | Nutritivni kvalitet proizvoda od mesa | |||
| Akronim | Status predmeta | Semestar | Fond časova | Broj ESPB |
| B14846 | obavezan | 8 | 2P + V | 4.0 |
| Nastavnici | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vježbe) | ||||
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| - | ||||
| Ciljevi izučavanja predmeta | ||||
| Upoznavanje studenata sa tehnologijom proizvodnje mesa domaćih papkara, živine i riba i njihovih proizvoda, te nutritivnim kvalitetom mesa i proizvoda od mesa. | ||||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | ||||
| Savladavanje osnovnog znanja i sticanje određenih vještina kod studenata neophodnih za praksu u procesu proizvodnje mesa i prenošenje znanja u definisanju i izradi proizvoda od mesa koji imaju nutritivni kvalitet prilagođen potrebama određenih kategorija potrošača. | ||||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Teorijska nastava: Značaj mesa u humanoj ishrani. Građa i nutritivni sastav mesa sisara, živine i riba. Biohemijski procesi i posmortalne promjene. Osobine mesa. Osnove konzervisanja mesa. Osnovni principi tehnologije, procesa i operacija, kriterijumi kvaliteta za proizvodnju i preradu mesa, peradi i riba (GHP,GMP i CCP). Nutritivni kvalitet proizvoda od mesa. Funkcionalni proizvodi od mesa-savemeni pristup unapređenju nutritivne vrednosti i kvaliteta proizvoda od mes . Praktična nastava: Određivanje senzornog i tehnološkog kavliteta i hemijskog sastava svih grupa proizvoda od mesa papkara, živine i riba. Upoznavanje i ispitivanje kvaliteta dodatih sastojaka. Definisanje ukupnog kvaliteta i nutritivnog sastava proizvoda od mesa. | ||||
| Metode izvođenja nastave | ||||
| Interaktivna predavanja uz korišćenje savremenih sredstava informacionih tehnologija, laboratorijske vježbe-samostalne, pogonske vježbe, konsultacije. | ||||
| Literatura | ||||
| ||||
| Oblici provjere znanja i ocjenjivanje | ||||
| Pismene provjere znanja, odbranjene i urađene laboratorijske vježbe i završni usmeni ispit. | ||||
