Navigacija

B14846 - Nutritivni kvalitet proizvoda od mesa

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije - 240 ECTS
Naziv Nutritivni kvalitet proizvoda od mesa
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
B14846 obavezan 8 2P + V 4.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    -
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Upoznavanje studenata sa tehnologijom proizvodnje mesa domaćih papkara, živine i riba i njihovih proizvoda, te nutritivnim kvalitetom mesa i proizvoda od mesa.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Savladavanje osnovnog znanja i sticanje određenih vještina kod studenata neophodnih za praksu u procesu proizvodnje mesa i prenošenje znanja u definisanju i izradi proizvoda od mesa koji imaju nutritivni kvalitet prilagođen potrebama određenih kategorija potrošača.
    Sadržaj predmeta
    Teorijska nastava: Značaj mesa u humanoj ishrani. Građa i nutritivni sastav mesa sisara, živine i riba. Biohemijski procesi i posmortalne promjene. Osobine mesa. Osnove konzervisanja mesa. Osnovni principi tehnologije, procesa i operacija, kriterijumi kvaliteta za proizvodnju i preradu mesa, peradi i riba (GHP,GMP i CCP). Nutritivni kvalitet proizvoda od mesa. Funkcionalni proizvodi od mesa-savemeni pristup unapređenju nutritivne vrednosti i kvaliteta proizvoda od mes . Praktična nastava: Određivanje senzornog i tehnološkog kavliteta i hemijskog sastava svih grupa proizvoda od mesa papkara, živine i riba. Upoznavanje i ispitivanje kvaliteta dodatih sastojaka. Definisanje ukupnog kvaliteta i nutritivnog sastava proizvoda od mesa.
    Metode izvođenja nastave
    Interaktivna predavanja uz korišćenje savremenih sredstava informacionih tehnologija, laboratorijske vježbe-samostalne, pogonske vježbe, konsultacije.
    Literatura
    1. Vuković I., Osnove tehnologije mesa, 2006, Veterinarska komora Srbije, Beograd
    2. Kovačević D., Kemija i tehnologija mesa ribe, 2001, Sveučilište J.J. Stromajera, Prehrambeno tehnološki fakultet , Osijek
    3. Bašić M., Grujić R.: Tehnologija mesa peradi, Univerzitet u Tuzli, Tehnološki fakultet, 2013
    4. Warris P. D., Meat Science, 2000, CABI Publishing, New York, USA
    5. Vasilev D., Vuković I., Saičić S., Vasiljević N., Funkcionalni proizvodi od mesa-savemeni pristup unapređenju nutritivne vrednosti i kvaliteta proizvoda od mesa, Hrana i ishrana, Beograd, 53 (1), 18-27, 2012
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    Pismene provjere znanja, odbranjene i urađene laboratorijske vježbe i završni usmeni ispit.