Б14837 - Контрола квалитета готове хране
| Спецификација предмета | ||||
|---|---|---|---|---|
| Тип студија | Академске студије првог циклуса | |||
| Студијски програм | Прехрамбене технологије и индустријске биотехнологије - 240 ECTS | |||
| Назив | Контрола квалитета готове хране | |||
| Акроним | Статус предмета | Семестар | Фонд часова | Број ЕСПБ |
| Б14837 | обавезан | 8 | 2П + В | 4.5 |
| Наставници | ||||
| Наставник (предавач) | ||||
| Наставник/сарадник (вјежбе) | ||||
| Условљност другим предметима | Облик условљености | |||
| - | ||||
| Циљеви изучавања предмета | ||||
| Стицање знања о утицају технолошких поступака на квалитет међуфазних, споредних и финалних производа технологије готове хране. Упознавање сировина, стицање знања из области прописа, нормативних аката и стандарда, као и специфичних метода за контролу квалитета производа технологије готове хране. | ||||
| Исходи учења (стечена знања) | ||||
| Постизање основног знања и стицање одређених вјештина код студената неопходних за контролу квалитета у индустрији готове хране, као и у научним, стручним, контролним, пројектним и педагошким установама | ||||
| Садржај предмета | ||||
| Контрола квалитета у технологији готове хране. Појам и подјела индустријски произведене готове хране. Дијаграми токова технолошких процеса производње полуприпремљене и припремљене готове хране од меса, предјела, супа, и главних јела са критичним и критичним контролним тачкама и израда HАCCP плана. Функционална својства и употреба прехрамбених адитива у производњи готове хране. Производња дјечије хране на бази млијека, екстраката жита, поврћа и меса за различите узрасте дјеце. Параметри и критеријуми квалитета производа готове хране. Дијаграми токова технолошких процеса са критичним контролним тачкама у производњи полуприпремљене и припремљене готове хране од намирница биљног порекла. Параметри и критеријуми квалитета полуприпремљене и припремљене готове хране. Законска регулатива. Опис производа. | ||||
| Методе извођења наставе | ||||
| Интерактивна предавања уз коришћење савремених средстава информационих технологија, лабораторијске вјежбе-самосталне, погонске вјежбе, консултације. | ||||
| Литература | ||||
| ||||
| Облици провјере знања и оцјењивање | ||||
| Писмене провјере знања, одбрањене и урађене лабораторијске вјежбе и завршни усмени испит. | ||||
