B14837 - Kontrola kvaliteta gotove hrane
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Tip studija | Akademske studije prvog ciklusa | |||
| Studijski program | Prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije - 240 ECTS | |||
| Naziv | Kontrola kvaliteta gotove hrane | |||
| Akronim | Status predmeta | Semestar | Fond časova | Broj ESPB |
| B14837 | obavezan | 8 | 2P + V | 4.5 |
| Nastavnici | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vježbe) | ||||
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| - | ||||
| Ciljevi izučavanja predmeta | ||||
| Sticanje znanja o uticaju tehnoloških postupaka na kvalitet međufaznih, sporednih i finalnih proizvoda tehnologije gotove hrane. Upoznavanje sirovina, sticanje znanja iz oblasti propisa, normativnih akata i standarda, kao i specifičnih metoda za kontrolu kvaliteta proizvoda tehnologije gotove hrane. | ||||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | ||||
| Postizanje osnovnog znanja i sticanje određenih vještina kod studenata neophodnih za kontrolu kvaliteta u industriji gotove hrane, kao i u naučnim, stručnim, kontrolnim, projektnim i pedagoškim ustanovama | ||||
| Sadržaj predmeta | ||||
| Kontrola kvaliteta u tehnologiji gotove hrane. Pojam i podjela industrijski proizvedene gotove hrane. Dijagrami tokova tehnoloških procesa proizvodnje polupripremljene i pripremljene gotove hrane od mesa, predjela, supa, i glavnih jela sa kritičnim i kritičnim kontrolnim tačkama i izrada HACCP plana. Funkcionalna svojstva i upotreba prehrambenih aditiva u proizvodnji gotove hrane. Proizvodnja dječije hrane na bazi mlijeka, ekstrakata žita, povrća i mesa za različite uzraste djece. Parametri i kriterijumi kvaliteta proizvoda gotove hrane. Dijagrami tokova tehnoloških procesa sa kritičnim kontrolnim tačkama u proizvodnji polupripremljene i pripremljene gotove hrane od namirnica biljnog porekla. Parametri i kriterijumi kvaliteta polupripremljene i pripremljene gotove hrane. Zakonska regulativa. Opis proizvoda. | ||||
| Metode izvođenja nastave | ||||
| Interaktivna predavanja uz korišćenje savremenih sredstava informacionih tehnologija, laboratorijske vježbe-samostalne, pogonske vježbe, konsultacije. | ||||
| Literatura | ||||
| ||||
| Oblici provjere znanja i ocjenjivanje | ||||
| Pismene provjere znanja, odbranjene i urađene laboratorijske vježbe i završni usmeni ispit. | ||||
