Navigacija

B14837 - Kontrola kvaliteta gotove hrane

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije - 240 ECTS
Naziv Kontrola kvaliteta gotove hrane
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
B14837 obavezan 8 2P + V 4.5
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    -
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Sticanje znanja o uticaju tehnoloških postupaka na kvalitet međufaznih, sporednih i finalnih proizvoda tehnologije gotove hrane. Upoznavanje sirovina, sticanje znanja iz oblasti propisa, normativnih akata i standarda, kao i specifičnih metoda za kontrolu kvaliteta proizvoda tehnologije gotove hrane.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Postizanje osnovnog znanja i sticanje određenih vještina kod studenata neophodnih za kontrolu kvaliteta u industriji gotove hrane, kao i u naučnim, stručnim, kontrolnim, projektnim i pedagoškim ustanovama
    Sadržaj predmeta
    Kontrola kvaliteta u tehnologiji gotove hrane. Pojam i podjela industrijski proizvedene gotove hrane. Dijagrami tokova tehnoloških procesa proizvodnje polupripremljene i pripremljene gotove hrane od mesa, predjela, supa, i glavnih jela sa kritičnim i kritičnim kontrolnim tačkama i izrada HACCP plana. Funkcionalna svojstva i upotreba prehrambenih aditiva u proizvodnji gotove hrane. Proizvodnja dječije hrane na bazi mlijeka, ekstrakata žita, povrća i mesa za različite uzraste djece. Parametri i kriterijumi kvaliteta proizvoda gotove hrane. Dijagrami tokova tehnoloških procesa sa kritičnim kontrolnim tačkama u proizvodnji polupripremljene i pripremljene gotove hrane od namirnica biljnog porekla. Parametri i kriterijumi kvaliteta polupripremljene i pripremljene gotove hrane. Zakonska regulativa. Opis proizvoda.
    Metode izvođenja nastave
    Interaktivna predavanja uz korišćenje savremenih sredstava informacionih tehnologija, laboratorijske vježbe-samostalne, pogonske vježbe, konsultacije.
    Literatura
    1. V. Oluški, 1988, Tehnologija gotovih jela, Tehnološki fakultet Novi Sad
    2. J. Popov-Raljić, 1999, Tehnologija i kvalitet gotove hrane, Tehnološki fakultet, Novi Sad
    3. Grujić S., Prehrambeni aditivi, funkcionalna svojstva i primjena, Tehnološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, 2005
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    Pismene provjere znanja, odbranjene i urađene laboratorijske vježbe i završni usmeni ispit.