Навигација

ОАП07АРХД - Архитектура данас

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмАрхитектонско пројектовање
НазивАрхитектура данас
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
ОАП07АРХДизборни81П + 3В5.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Условљност другим предметимаОблик условљености
Нема условљености
Циљеви изучавања предмета
Предмет има за циљ да студентима приближи савремене идеје из области архитектонског стваралаштва, са нагласком на плурализам и разноврсност програма архитектуре данас. Дјелатност архитекте се представља кроз вишеслојност друштвеног значаја који архитекура има у обликовању свијета око нас. Коначно, кроз сазнавање врхунских домета тренутних токова у архитектури, долази се до развијања сопственох визионарских идеја архитектуре сутрашњице.
Исходи учења (стечена знања)
Исходи учења су вишеструки. Превасходно, стичу се знања о најјачим свјетским архитектонским тимовима, начинима њиховог дјеловања, комуникацији са клијентима и друштвом, те интеракцији са архитектуром. Такође, кроз изучавање студија случаја, студенти стичу компетеције да анализирају и схвате све појединости које су примјењене у неком пројекту, било да су архитектонског или финансијског карактера. Радом на индивидуалним задацима, студенти ће развити сопствене визионарске и друге напредне идеје, у контексту транзиције архитектуре данашњице ка архитектури сутрашњице. Циљ коначног савладавања рада на предавањима и вјежбама јесте развој сопствених, оригиналних идеја, које су степен изнад анализираних примјера и виђених рјешења.
Садржај предмета
Упознавање са радом изабраних архитеката и архитектонских пракси. Анализирање изведених и актуелних пројеката кроз индивидуалан рад на пројектима, али и проучавањем мултимедијалних садржаја (представе пројеката, интервјуи са архитектама, корисницима итд). Одабир и анализа студија случаја различитих типологија објеката изведених у више друштвених околности са поларизованим спољним утицајима - упознавање са контрастима: од полетишта за свемирске летјелице и соларних електрана, до ограђених заједница Јужне Америке и примитивних пројеката за афричка племена. Рад на индивидуалном задатку, визионарско рјешење одабраног проблема; илустративни примјери: становање на Марсу, становање у поларним условима, транспортне комуникације сиромашних заједница, архитектура на води, архитектура у зраку, архитектура у ситуацијама катастрофе, рециклирање архитектуре, ретрофитинг... итд, у складу са личним афинитетима студената.
Методе извођења наставе
Предавања, вјежбе, консултације, теренски рад (у складу са могућностима, евентуално и краћа екскурзија или излет)
Литература
  1. Architecture Now! Series 1-10
  2. Francis Rambert, Architecture Tomorrow
  3. Jean-Claude Dubost, Jean-François Gonthie, Architecture for the Future
  4. Kester Rattenbury, Robert Bevan, Kieran Long, Architects Today
Облици провере знања и оцењивање
Семестрални задаци, испит
Посебна назнака
Изборни предмет