Navigacija

OAP07ARHD - Arhitektura danas

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Arhitektonsko projektovanje
Naziv Arhitektura danas
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OAP07ARHD izborni 8 1P + 3V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Nema uslovljenosti
Ciljevi izučavanja predmeta
Predmet ima za cilj da studentima približi savremene ideje iz oblasti arhitektonskog stvaralaštva, sa naglaskom na pluralizam i raznovrsnost programa arhitekture danas. Djelatnost arhitekte se predstavlja kroz višeslojnost društvenog značaja koji arhitekura ima u oblikovanju svijeta oko nas. Konačno, kroz saznavanje vrhunskih dometa trenutnih tokova u arhitekturi, dolazi se do razvijanja sopstvenoh vizionarskih ideja arhitekture sutrašnjice.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Ishodi učenja su višestruki. Prevashodno, stiču se znanja o najjačim svjetskim arhitektonskim timovima, načinima njihovog djelovanja, komunikaciji sa klijentima i društvom, te interakciji sa arhitekturom. Takođe, kroz izučavanje studija slučaja, studenti stiču kompetecije da analiziraju i shvate sve pojedinosti koje su primjenjene u nekom projektu, bilo da su arhitektonskog ili finansijskog karaktera. Radom na individualnim zadacima, studenti će razviti sopstvene vizionarske i druge napredne ideje, u kontekstu tranzicije arhitekture današnjice ka arhitekturi sutrašnjice. Cilj konačnog savladavanja rada na predavanjima i vježbama jeste razvoj sopstvenih, originalnih ideja, koje su stepen iznad analiziranih primjera i viđenih rješenja.
Sadržaj predmeta
Upoznavanje sa radom izabranih arhitekata i arhitektonskih praksi. Analiziranje izvedenih i aktuelnih projekata kroz individualan rad na projektima, ali i proučavanjem multimedijalnih sadržaja (predstave projekata, intervjui sa arhitektama, korisnicima itd). Odabir i analiza studija slučaja različitih tipologija objekata izvedenih u više društvenih okolnosti sa polarizovanim spoljnim uticajima - upoznavanje sa kontrastima: od poletišta za svemirske letjelice i solarnih elektrana, do ograđenih zajednica Južne Amerike i primitivnih projekata za afrička plemena. Rad na individualnom zadatku, vizionarsko rješenje odabranog problema; ilustrativni primjeri: stanovanje na Marsu, stanovanje u polarnim uslovima, transportne komunikacije siromašnih zajednica, arhitektura na vodi, arhitektura u zraku, arhitektura u situacijama katastrofe, recikliranje arhitekture, retrofiting... itd, u skladu sa ličnim afinitetima studenata.
Metode izvođenja nastave
Predavanja, vježbe, konsultacije, terenski rad (u skladu sa mogućnostima, eventualno i kraća ekskurzija ili izlet)
Literatura
  1. Architecture Now! Series 1-10
  2. Francis Rambert, Architecture Tomorrow
  3. Jean-Claude Dubost, Jean-François Gonthie, Architecture for the Future
  4. Kester Rattenbury, Robert Bevan, Kieran Long, Architects Today
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Semestralni zadaci, ispit
Posebna naznaka
Izborni predmet