Навигација

ОГ07ГР - Грађевинска регулатива

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмГрађевинарство
НазивГрађевинска регулатива
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
ОГ07ГРобавезан42П + В2.5
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Не постојиНе постоји
    Циљеви изучавања предмета
    Oвладавање правним процедурама и важећим техничким прописима и стандардима из области грађевинарства и начином њихове примјене приликом изградње објеката.
    Исходи учења (стечена знања)
    Оспособљеност студената за примену техничких прописа и законских процедура у планирању, пројектовању и изградњи објеката, тј. за управљањем процесом грађења у сладу са законским регулативама.
    Садржај предмета
    Грађевинскa правна и техничка регулатива. Процедура реализације објеката Израда и контрола техничке документације. Одобрење за изградњу. Пријава почетка извођења радова. Грађење и контрола над грађењем. Употребна дозвола. Рушење објеката. Надзор. Плански документи. Урбанистичко планирање. Грађевинско земљиште. Изградња објеката. Стручни испит и лиценце за одговорног планера, урбанисту, пројектанта и извођача радова. Закон о уређењу простора. Подзаконска акта-правилници. Закон о јавним набавкама-одредбе које се односе на грађевинарство. Закон о стандардизацији. Посебне узансе о грађењу. Закон о безбједности и здрављу на раду. Правилник о заштити на раду у грађевинарству.
    Методе извођења наставе
    Предавања, самостална израда семинарског рада и консултације.
    Литература
    1. Ћировић, Г., Правна регулатива у грађевинарству, VI издање, Висока грађевинско-геодетска школа, Београд, 2013.
    2. Ћировић, Г., Николић Топаловић М.,Грађевинско урбанистичке процедуре, II издање, Висока грађевинско-геодетска школа, Београд, 2013.
    Облици провере знања и оцењивање
    Студенти су обавезни да редовно присуствују настави, ураде семинарски рад и/или полажу завршни испит (и/или колоквијуме).
    Посебна назнака
    .