Navigacija

OG07GR - Građevinska regulativa

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Građevinarstvo
Naziv Građevinska regulativa
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OG07GR obavezan 4 2P + V 2.5
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ne postoji Ne postoji
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Ovladavanje pravnim procedurama i važećim tehničkim propisima i standardima iz oblasti građevinarstva i načinom njihove primjene prilikom izgradnje objekata.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Osposobljenost studenata za primenu tehničkih propisa i zakonskih procedura u planiranju, projektovanju i izgradnji objekata, tj. za upravljanjem procesom građenja u sladu sa zakonskim regulativama.
    Sadržaj predmeta
    Građevinska pravna i tehnička regulativa. Procedura realizacije objekata Izrada i kontrola tehničke dokumentacije. Odobrenje za izgradnju. Prijava početka izvođenja radova. Građenje i kontrola nad građenjem. Upotrebna dozvola. Rušenje objekata. Nadzor. Planski dokumenti. Urbanističko planiranje. Građevinsko zemljište. Izgradnja objekata. Stručni ispit i licence za odgovornog planera, urbanistu, projektanta i izvođača radova. Zakon o uređenju prostora. Podzakonska akta-pravilnici. Zakon o javnim nabavkama-odredbe koje se odnose na građevinarstvo. Zakon o standardizaciji. Posebne uzanse o građenju. Zakon o bezbjednosti i zdravlju na radu. Pravilnik o zaštiti na radu u građevinarstvu.
    Metode izvođenja nastave
    Predavanja, samostalna izrada seminarskog rada i konsultacije.
    Literatura
    1. Ćirović, G., Pravna regulativa u građevinarstvu, VI izdanje, Visoka građevinsko-geodetska škola, Beograd, 2013.
    2. Ćirović, G., Nikolić Topalović M.,Građevinsko urbanističke procedure, II izdanje, Visoka građevinsko-geodetska škola, Beograd, 2013.
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    Studenti su obavezni da redovno prisustvuju nastavi, urade seminarski rad i/ili polažu završni ispit (i/ili kolokvijume).
    Posebna naznaka
    .