Навигација

ОГК07УП - Управљање пројектима

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмГрађевинарство
НазивУправљање пројектима
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
ОГК07УПобавезан71П + 1В2.5
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Условљност другим предметимаОблик условљености
НемаНема
Циљеви изучавања предмета
Овладавање процедурама управљањa пројектима. Курс треба да омогући да се управљање пројектима, и то управљање временом, трошковима, квалитетом, комуникацијама, ризиком и снабдијевањем, проучи са аспекта инвеститора, извођача и заинтересованих страна.
Исходи учења (стечена знања)
Оспособљеност за управљање временом и ресурсима, управљање снабдјевањем и комуникацијама, управљање квалитетом, управљање ризиком, као и праћење, анализу и оцјену реализације пројекта. Стечена знања директно се примењују у инжењерској пракси. Студенат је оспособљен за самостално коришћење методолошког приступа и појединачних процедура у оквиру управљања пројектом у свим фазама реализације пројекта са становишта извођача.
Садржај предмета
Појам управљања пројектима. Управљање пројектима према PMI (Project Management Institute). Процедура реализације објеката. Уговор о изградњи и опремању објеката. Управљање инвестицијама. Управљање уговарањем извођења грађевинских радова. Појам FIDIC. Тендерске процедуре и уговорна документација FIDIC-a. Савремене методе и технике управљања пројектима. Софтверски пакети за управљање пројектима. Инвестиције. Бизнис план. Претходна студија оправданости и студија оправданости. Управљање квалитетом. ISO стандарди у грађевинарству. Реинжењеринг у грађевинарству. Уговарање извођења грађевинских радова. Маркетинг. Регулатива која се односи на финансије у грађевинарству. Услови уговарања по FIDIC-у. Структура управљања инвестицијама. Информациони систем. Анализа изводљивости и динамика реализације инвестиције.
Методе извођења наставе
Предавања, вјежбе, самостална израда семинарског рада (елабората) и консултације.
Литература
  1. 1. Управљање пројектима, Амерички институт за управљање пројектима (Project Management Institute-PMI Book)
  2. 2. Управљање пројектима, CALTRANS
  3. 3. Бранислав Ивковић, Жељко Поповић : Управљање пројектима у грађевинарству, Треће издање, Грађевинска књига, Београд, 2005
  4. 5. Горан Ћировић: Управљање инвестицијама, V издање, Висока грађевинско-геодетска школа у Београду, 2014
  5. Горан Ћировић, Славка Лазић-Војиновић : Управљање квалитетом у грађевинарству, Друго издање, Виша грађевинско-геодетска школа у Београду, 2006
Облици провере знања и оцењивање
Студенти су обавезни да присуствују настави и да ураде семинарски рад (елаборат) и положе колоквијуме и/или завршни испит.
Посебна назнака
.