Navigacija

OGK07UP - Upravljanje projektima

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Građevinarstvo
Naziv Upravljanje projektima
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OGK07UP obavezan 7 1P + 1V 2.5
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Nema Nema
Ciljevi izučavanja predmeta
Ovladavanje procedurama upravljanja projektima. Kurs treba da omogući da se upravljanje projektima, i to upravljanje vremenom, troškovima, kvalitetom, komunikacijama, rizikom i snabdijevanjem, prouči sa aspekta investitora, izvođača i zainteresovanih strana.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Osposobljenost za upravljanje vremenom i resursima, upravljanje snabdjevanjem i komunikacijama, upravljanje kvalitetom, upravljanje rizikom, kao i praćenje, analizu i ocjenu realizacije projekta. Stečena znanja direktno se primenjuju u inženjerskoj praksi. Studenat je osposobljen za samostalno korišćenje metodološkog pristupa i pojedinačnih procedura u okviru upravljanja projektom u svim fazama realizacije projekta sa stanovišta izvođača.
Sadržaj predmeta
Pojam upravljanja projektima. Upravljanje projektima prema PMI (Project Management Institute). Procedura realizacije objekata. Ugovor o izgradnji i opremanju objekata. Upravljanje investicijama. Upravljanje ugovaranjem izvođenja građevinskih radova. Pojam FIDIC. Tenderske procedure i ugovorna dokumentacija FIDIC-a. Savremene metode i tehnike upravljanja projektima. Softverski paketi za upravljanje projektima. Investicije. Biznis plan. Prethodna studija opravdanosti i studija opravdanosti. Upravljanje kvalitetom. ISO standardi u građevinarstvu. Reinženjering u građevinarstvu. Ugovaranje izvođenja građevinskih radova. Marketing. Regulativa koja se odnosi na finansije u građevinarstvu. Uslovi ugovaranja po FIDIC-u. Struktura upravljanja investicijama. Informacioni sistem. Analiza izvodljivosti i dinamika realizacije investicije.
Metode izvođenja nastave
Predavanja, vježbe, samostalna izrada seminarskog rada (elaborata) i konsultacije.
Literatura
  1. 1. Upravljanje projektima, Američki institut za upravljanje projektima (Project Management Institute-PMI Book)
  2. 2. Upravljanje projektima, CALTRANS
  3. 3. Branislav Ivković, Željko Popović : Upravljanje projektima u građevinarstvu, Treće izdanje, Građevinska knjiga, Beograd, 2005
  4. 5. Goran Ćirović: Upravljanje investicijama, V izdanje, Visoka građevinsko-geodetska škola u Beogradu, 2014
  5. Goran Ćirović, Slavka Lazić-Vojinović : Upravljanje kvalitetom u građevinarstvu, Drugo izdanje, Viša građevinsko-geodetska škola u Beogradu, 2006
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Studenti su obavezni da prisustvuju nastavi i da urade seminarski rad (elaborat) i polože kolokvijume i/ili završni ispit.
Posebna naznaka
.