Навигација

1Ц09МНС901 - Увод у рачунарство 1

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмМатематика и информатика
НазивУвод у рачунарство 1
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
1Ц09МНС901обавезан13П + 2В8.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Условљност другим предметимаОблик условљености
Циљеви изучавања предмета
Стицање општих знања из организације рачунара и рачунарских система. Проширивање и продубљивање знања о рачунарству уопштено, рачунарској аритметици, логичкој обради података, компонентама (организацији) рачунара, и упознавање са машинским инструкцијама, као уводом у рачунарску архитектуру. Пратећи циљ је образовање и васпитање студента као личности која је свјесна разлога за ригидност и формализам, који доминирају у рачунарству, али и да с друге стране студенти буду особе флексибилног и критичког ума, те да имају развијен осјећај како за могућности, тако и за ограничења употребе самог рачунара.
Исходи учења (стечена знања)
По завршетку курса, студент треба да познаје основне појмове у рачунарству и везе међу њима, да разумије шта је то рачунар као систем, да је упознат историјским развојем рачунарства, као и са неким савременијим трендовима (вишепроцесорски концепти рачунара, дистрибуирано рачунарство, и употреба нанотехнологија). Самим тим, треба да буде у стању да разумије спецификацију рачунара, те да на аналитичан начин може да врши процјену перформанси различитих рачунарских система. Поред поменутог, студент треба да разумије основе логичке обраде података и да му је позната пратећа рачунарска аритметика на којој је заснована сама обрада.
Садржај предмета
1. Основни појмови. Историјат развоја рачунарских система. Увод у математичке основе похране података. 2. Бројеви и њихов запис. Превођење између различитих бројчаних система. Представљање означених бројева. 3. Цијели бројеви и цјелобројна аритметика. 4. BCD бројеви. Паковани и непаковани запис. 5. “Реални” бројеви и реална аритметика. 6. Дигитализација. Представљање текста у рачунару. Представљање звука. Представљање слике. 7. Основи дигиталне логике: Булова алгебра, логички елементи, минимизација логичких функција. 8. Комбинаторне и секвенцијалне мреже. 9. Фон Нојманов концепт рачунара. Оперативна меморија. 10. Магистрала. Улазни/излазни уређаји. 11. Централна јединица за обраду података (процесор). Вишепроцесорски системи. 12. Откривање и корекција грешака. 13. Увод у машинске инструкције.
Методе извођења наставе
Предавања: говорно текстовне методе са фронталним облик подучавања. Вјежбе: демонстративно-илустративни метод, са масовним обликом подучавања. Консултације: индивидуални облик подучавања.
Литература
  1. Митић, Ненад, Увод у организацију рачунара, Математички факултет, Београд, 2013. ISBN : 978-86-7589-079-9
Облици провере знања и оцењивање
Колоквијум(и), у облику списка задатака. Писмени (практични) испит. Теоријски испит, у облику теста и усменог одговарања.