Navigacija

1C09MNS901 - Uvod u računarstvo 1

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Matematika i informatika
Naziv Uvod u računarstvo 1
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
1C09MNS901 obavezan 1 3P + 2V 8.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Ciljevi izučavanja predmeta
Sticanje opštih znanja iz organizacije računara i računarskih sistema. Proširivanje i produbljivanje znanja o računarstvu uopšteno, računarskoj aritmetici, logičkoj obradi podataka, komponentama (organizaciji) računara, i upoznavanje sa mašinskim instrukcijama, kao uvodom u računarsku arhitekturu. Prateći cilj je obrazovanje i vaspitanje studenta kao ličnosti koja je svjesna razloga za rigidnost i formalizam, koji dominiraju u računarstvu, ali i da s druge strane studenti budu osobe fleksibilnog i kritičkog uma, te da imaju razvijen osjećaj kako za mogućnosti, tako i za ograničenja upotrebe samog računara.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Po završetku kursa, student treba da poznaje osnovne pojmove u računarstvu i veze među njima, da razumije šta je to računar kao sistem, da je upoznat istorijskim razvojem računarstva, kao i sa nekim savremenijim trendovima (višeprocesorski koncepti računara, distribuirano računarstvo, i upotreba nanotehnologija). Samim tim, treba da bude u stanju da razumije specifikaciju računara, te da na analitičan način može da vrši procjenu performansi različitih računarskih sistema. Pored pomenutog, student treba da razumije osnove logičke obrade podataka i da mu je poznata prateća računarska aritmetika na kojoj je zasnovana sama obrada.
Sadržaj predmeta
1. Osnovni pojmovi. Istorijat razvoja računarskih sistema. Uvod u matematičke osnove pohrane podataka. 2. Brojevi i njihov zapis. Prevođenje između različitih brojčanih sistema. Predstavljanje označenih brojeva. 3. Cijeli brojevi i cjelobrojna aritmetika. 4. BCD brojevi. Pakovani i nepakovani zapis. 5. “Realni” brojevi i realna aritmetika. 6. Digitalizacija. Predstavljanje teksta u računaru. Predstavljanje zvuka. Predstavljanje slike. 7. Osnovi digitalne logike: Bulova algebra, logički elementi, minimizacija logičkih funkcija. 8. Kombinatorne i sekvencijalne mreže. 9. Fon Nojmanov koncept računara. Operativna memorija. 10. Magistrala. Ulazni/izlazni uređaji. 11. Centralna jedinica za obradu podataka (procesor). Višeprocesorski sistemi. 12. Otkrivanje i korekcija grešaka. 13. Uvod u mašinske instrukcije.
Metode izvođenja nastave
Predavanja: govorno tekstovne metode sa frontalnim oblik podučavanja. Vježbe: demonstrativno-ilustrativni metod, sa masovnim oblikom podučavanja. Konsultacije: individualni oblik podučavanja.
Literatura
  1. Mitić, Nenad, Uvod u organizaciju računara, Matematički fakultet, Beograd, 2013. ISBN : 978-86-7589-079-9
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Kolokvijum(i), u obliku spiska zadataka. Pismeni (praktični) ispit. Teorijski ispit, u obliku testa i usmenog odgovaranja.