Навигација

1Ц13ПОС1027 - Рурални развој

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмПросторно планирање
НазивРурални развој
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
1Ц13ПОС1027изборни42П + 1В6.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
Условљност другим предметимаОблик условљености
Нема услова.-
Циљеви изучавања предмета
Упознавање студената са политикама и проблемима руралног развоја. При томе, превасходно се изучавају економски аспекти руралног развоја и његова икорпорираност у укупне друштвено-економске токове. Поред основног теоријског приступа, циљ изучавања се односи на основе европске политике руралног развоја и функционисање европских институција и фондова за подршку руралном развоју. Циљ предмета је и упознавање са резултатима и проблемима руралног развоја у Републици Српској и Босни и Херцеговини. Посебан аспект се односи на могућности укључивања Републике Српске и Босне и Херцеговине у европски концепт и мрежу подршке руралном развоју, са посебним аспектом на могућности приступа кохезионим, структурним и руралним фондовима ЕУ. Посебно се изучава финансирање руралног и регионалног развоја у БиХ и Републици Српској.
Исходи учења (стечена знања)
Исход предмета је оспособљеност за уочавање и идентификовање различитих аспеката руралног развоја и руралне економије. На основу ових знања, студенти ће бити оспособљен да разумије економске аспекте и проблеме руралног развоја (опште и посебне), те да их самостално користи и практично примјењује.
Садржај предмета
1. Карактеристике и издвајање руралног простора. 2. Преглед и методологија истраживања руралног простора. 3. Интегрални приступ валоризацији руралног простора. 4. Инфраструктура у функцији развоја руралног простора. 5. Природни геокомплекси у функцији руралног развоја. 6. Становништво и социогеографске карактеристике простора у функцији руралног развоја. 7. Савремени развојни процеси – трансформација руралног простора. 8. Пољопривреда – основна функција руралног простора. 9. Прерађивачке индустрије и туризам у руралном простору. 10. Традиционална и тржишно орјентисана економија рураних подручја. 11. Конфликти, ризици и изложеност руралних подручја природним непогодама. 12. Правне, економске и техничке мјере реорганизације и уређења руралног простора. 13. Просторно-функционална организација руралних подручја. 14. Рурални простор БиХ/РС у просторно-планским документима. 15. Социоекономска, демографска и еколошка одрживост руралних подручја.
Методе извођења наставе
Методе излагања, дискусије, анализе, компарације, теренског рада, картографске методе и технике.
Литература
  1. Мандић, М. (2019). Географски аспекти руралног развоја. Географско друштво Републике Српске. Бања Лука, стр. 1-204.
  2. Mišković, М. (2009). Prilog poznavanju razvoja istraživanja ruralnih prostora u BiH. Zbornik radova prvog međunarodnog znanstvenog simpozija transformacija ruralnih područja JI Evrope u uvjetima tranzicije i integrisanja u Europsku uniju. Kupres, str. 11-20.
  3. Mandić, M., & Delić, D. (2021). Development problems and differentiation of rural areas of the Republic of Srpska. Геополитика и экогеодинамика регионов, 7(3), 228-238.
Облици провере знања и оцењивање
Похађање наставе – 2 бода; Активност на настави – 3 бода; Семинарски рад – 15 бодова; Колоквијум – 20 бодова; Завршни испит – 60 бодова.
Посебна назнака
-