Navigacija

1C13POS1027 - Ruralni razvoj

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Prostorno planiranje
Naziv Ruralni razvoj
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
1C13POS1027 izborni 4 2P + 1V 6.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Nema uslova. -
Ciljevi izučavanja predmeta
Upoznavanje studenata sa politikama i problemima ruralnog razvoja. Pri tome, prevashodno se izučavaju ekonomski aspekti ruralnog razvoja i njegova ikorporiranost u ukupne društveno-ekonomske tokove. Pored osnovnog teorijskog pristupa, cilj izučavanja se odnosi na osnove evropske politike ruralnog razvoja i funkcionisanje evropskih institucija i fondova za podršku ruralnom razvoju. Cilj predmeta je i upoznavanje sa rezultatima i problemima ruralnog razvoja u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Poseban aspekt se odnosi na mogućnosti uključivanja Republike Srpske i Bosne i Hercegovine u evropski koncept i mrežu podrške ruralnom razvoju, sa posebnim aspektom na mogućnosti pristupa kohezionim, strukturnim i ruralnim fondovima EU. Posebno se izučava finansiranje ruralnog i regionalnog razvoja u BiH i Republici Srpskoj.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Ishod predmeta je osposobljenost za uočavanje i identifikovanje različitih aspekata ruralnog razvoja i ruralne ekonomije. Na osnovu ovih znanja, studenti će biti osposobljen da razumije ekonomske aspekte i probleme ruralnog razvoja (opšte i posebne), te da ih samostalno koristi i praktično primjenjuje.
Sadržaj predmeta
1. Karakteristike i izdvajanje ruralnog prostora. 2. Pregled i metodologija istraživanja ruralnog prostora. 3. Integralni pristup valorizaciji ruralnog prostora. 4. Infrastruktura u funkciji razvoja ruralnog prostora. 5. Prirodni geokompleksi u funkciji ruralnog razvoja. 6. Stanovništvo i sociogeografske karakteristike prostora u funkciji ruralnog razvoja. 7. Savremeni razvojni procesi – transformacija ruralnog prostora. 8. Poljoprivreda – osnovna funkcija ruralnog prostora. 9. Prerađivačke industrije i turizam u ruralnom prostoru. 10. Tradicionalna i tržišno orjentisana ekonomija ruranih područja. 11. Konflikti, rizici i izloženost ruralnih područja prirodnim nepogodama. 12. Pravne, ekonomske i tehničke mjere reorganizacije i uređenja ruralnog prostora. 13. Prostorno-funkcionalna organizacija ruralnih područja. 14. Ruralni prostor BiH/RS u prostorno-planskim dokumentima. 15. Socioekonomska, demografska i ekološka održivost ruralnih područja.
Metode izvođenja nastave
Metode izlaganja, diskusije, analize, komparacije, terenskog rada, kartografske metode i tehnike.
Literatura
  1. Mandić, M. (2019). Geografski aspekti ruralnog razvoja. Geografsko društvo Republike Srpske. Banja Luka, str. 1-204.
  2. Mišković, M. (2009). Prilog poznavanju razvoja istraživanja ruralnih prostora u BiH. Zbornik radova prvog međunarodnog znanstvenog simpozija transformacija ruralnih područja JI Evrope u uvjetima tranzicije i integrisanja u Europsku uniju. Kupres, str. 11-20.
  3. Mandić, M., & Delić, D. (2021). Development problems and differentiation of rural areas of the Republic of Srpska. Geopolitika i эkogeodinamika regionov, 7(3), 228-238.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Pohađanje nastave – 2 boda; Aktivnost na nastavi – 3 boda; Seminarski rad – 15 bodova; Kolokvijum – 20 bodova; Završni ispit – 60 bodova.
Posebna naznaka
-