Навигација

ПН-57 - Избори и изборни системи

Спецификација предмета
Тип студијаАкадемске студије првог циклуса
Студијски програмПолитичке науке
НазивИзбори и изборни системи
АкронимСтатус предметаСеместарФонд часоваБрој ЕСПБ
ПН-57обавезан83П + 3В7.0
Наставници
Наставник (предавач)
Наставник/сарадник (вежбе)
    Условљност другим предметимаОблик условљености
    Циљеви изучавања предмета
    Циљ учења овог предмета јесте да се студенти детаљно упознају са различитим изборним системима који су данас у употреби у свијету, са теоријским и историјским исходиштима изборног права те са свим аспектима избора почевши од изборних кампања до изборног инжињеринга. Посебан је циљ овог предмета да се студенти врло детаљно упознају са основним карактеристикама изборног система и изборног закона Босне и Херцеговине.
    Исходи учења (стечена знања)
    Висок ниво теоријског знања о изборним системима у свијету и висок ниво познавања практичних аспеката избора (ово важи и за домаћи изборни систем). Другим ријечима, студенти треба да знају како би избори требало да се одвијају и треба да знају гдје и зашто у пракси долази до одступања од нормативног модела.
    Садржај предмета
    Избори, изборне стратегије и понашање; Функције избора;Изборне детерминанте (изборни систем, социјални миље, политичко-културна мапа друштва, истраживање изборног понашања); Изборна кампања, динамика и врсте изборних кампања);Политика и новац; Извори финансирања избора; Изборно понашање; Изборна апстиненција; Непосредно учешће грађана у вршењу власти; Појам и елементи изборног система; Већински изборни системи; Пропорционални изборни системи; Мјешовити системи; Изборни систем у БиХ.
    Методе извођења наставе
    Настава на овом предмету изводи се кроз предавања и кроз интерактивне облике као што су разговор, дебата о појединим питањима, симулација, студентске презентације и сл.
    Литература
    1. Владан Петров, Марко Станковић “Уставно право”, Београд, 2020. (нека поглавља);
    2. Горан Марковић, “Уставно право”, Источно Сарајево, 2021. (нека поглавља);
    3. Душан Вучићевић, “Мешовити изборни системи-структура, генеза, последице”, Београд, 2020. (нека поглавља);
    4. Зоран Стојиљковић, “Политичка социологија савременог друштва”, Београд, 2014. (нека поглавља) Вишња Кнежевић, “Спин доктори - медијски манипулатори”, Бања Лука, 2014.
    5. Закон о финансирању политичких партија у БиХ - пречишћени текст („Службени гласник БиХ“, бр. 95/12 и 41/16). Изборни закон БиХ - пречишћени текст („Службени гласник БиХ“, бр. 23/01, 7/02, 9/02, 20/02, 25/02, 4/04, 20/04, 25/05, 77/05, 11/06, 24/06, 33/08, 37/08, 32/10, 48/11 - одлука УС, 63/11 - одлука УС, 18/13, 7/14, 31/16, 54/17 - одлука УС и 41/20). Анекс 3 Општег оквирног споразума за мир у БиХ. - Устав БиХ. - Устав РС. - Изборна реформа у БиХ;
    Облици провере знања и оцењивање
    Током семестра врши се провјера знања кроз два писана колоквијума (по двадесет бодова) и кроз разговоре са студентима током предавања и вјежби. Завршни испит је усмени и покрива читаво градиво. Преко предиспитних обавеза студент може да оствари максимално педесет бодова (два колоквијума по 20 бодова + присуство предавањима и активност на вјежбама 5 бодова + семинарски рад 5 бодова) и још 50 бодова на усменом испиту.