Navigacija

PN-57 - Izbori i izborni sistemi

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Političke nauke
Naziv Izbori i izborni sistemi
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
PN-57 obavezan 8 3P + 3V 7.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Cilj učenja ovog predmeta jeste da se studenti detaljno upoznaju sa različitim izbornim sistemima koji su danas u upotrebi u svijetu, sa teorijskim i istorijskim ishodištima izbornog prava te sa svim aspektima izbora počevši od izbornih kampanja do izbornog inžinjeringa. Poseban je cilj ovog predmeta da se studenti vrlo detaljno upoznaju sa osnovnim karakteristikama izbornog sistema i izbornog zakona Bosne i Hercegovine.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Visok nivo teorijskog znanja o izbornim sistemima u svijetu i visok nivo poznavanja praktičnih aspekata izbora (ovo važi i za domaći izborni sistem). Drugim riječima, studenti treba da znaju kako bi izbori trebalo da se odvijaju i treba da znaju gdje i zašto u praksi dolazi do odstupanja od normativnog modela.
    Sadržaj predmeta
    Izbori, izborne strategije i ponašanje; Funkcije izbora;Izborne determinante (izborni sistem, socijalni milje, političko-kulturna mapa društva, istraživanje izbornog ponašanja); Izborna kampanja, dinamika i vrste izbornih kampanja);Politika i novac; Izvori finansiranja izbora; Izborno ponašanje; Izborna apstinencija; Neposredno učešće građana u vršenju vlasti; Pojam i elementi izbornog sistema; Većinski izborni sistemi; Proporcionalni izborni sistemi; Mješoviti sistemi; Izborni sistem u BiH.
    Metode izvođenja nastave
    Nastava na ovom predmetu izvodi se kroz predavanja i kroz interaktivne oblike kao što su razgovor, debata o pojedinim pitanjima, simulacija, studentske prezentacije i sl.
    Literatura
    1. Vladan Petrov, Marko Stanković “Ustavno pravo”, Beograd, 2020. (neka poglavlja);
    2. Goran Marković, “Ustavno pravo”, Istočno Sarajevo, 2021. (neka poglavlja);
    3. Dušan Vučićević, “Mešoviti izborni sistemi-struktura, geneza, posledice”, Beograd, 2020. (neka poglavlja);
    4. Zoran Stojiljković, “Politička sociologija savremenog društva”, Beograd, 2014. (neka poglavlja) Višnja Knežević, “Spin doktori - medijski manipulatori”, Banja Luka, 2014.
    5. Zakon o finansiranju političkih partija u BiH - prečišćeni tekst („Službeni glasnik BiH“, br. 95/12 i 41/16). Izborni zakon BiH - prečišćeni tekst („Službeni glasnik BiH“, br. 23/01, 7/02, 9/02, 20/02, 25/02, 4/04, 20/04, 25/05, 77/05, 11/06, 24/06, 33/08, 37/08, 32/10, 48/11 - odluka US, 63/11 - odluka US, 18/13, 7/14, 31/16, 54/17 - odluka US i 41/20). Aneks 3 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH. - Ustav BiH. - Ustav RS. - Izborna reforma u BiH;
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    Tokom semestra vrši se provjera znanja kroz dva pisana kolokvijuma (po dvadeset bodova) i kroz razgovore sa studentima tokom predavanja i vježbi. Završni ispit je usmeni i pokriva čitavo gradivo. Preko predispitnih obaveza student može da ostvari maksimalno pedeset bodova (dva kolokvijuma po 20 bodova + prisustvo predavanjima i aktivnost na vježbama 5 bodova + seminarski rad 5 bodova) i još 50 bodova na usmenom ispitu.