Навигација
ViberX logo

Грантови Европског истраживачког савјета

Универзитет у Бањој ЛуциОпштеПозиви за пријаву пројеката

Европски истраживачки савјет (енг. European Research Council) усвојио је радни програм за 2025. годину и индикативни оквир позива за грантове којима ово тијело као дио Хоризонт Европа програма Европске комисије обезбјеђује финансирање изврсне науке. Детаљан радни програм доступан је на линку.

У радном програму су назначене детаљне пропозиције и индикативни временски оквир позива за које овдје дајемо основне информације:

Стартер грант (енг. Starting Grant): Ради се о појединачном и мобилном гранту на који конкуришу доктори наука из свих научних области, а који су докторирали прије 2-7 година. Грант траје пет година, са максималним износом од 1,5 милиона евра и омогућава главном истраживачу да запосли тим људи из земље или иностранства у сврху реализације идеје у самој земљи домаћину.
Отварање позива: 10. јули 2024. године. Рок за аплицирање: 15. октобар 2024. године.
Више информација на линку.

Консолидатор грант (енг. Consoldiator Grant): Намијењен је истраживачима са значајним истраживачким постигнућима и којима је протекло најмање седам, а највише 12 година од дана докторирања. Циљ гранта је пружање подршке врхунским водећим истраживачима у оној фази каријере када настоје да консолидују свој истраживачки тим. Водећи истраживачи који су апликанти морају да покажу да је њихов истраживачки приједлог иновативан, амбициозан и изводљив. Максимално трајање пројеката је пет година, а висина гранта је до 2 милиона евра.
Отварање позива: 26. септембар 2024. Рок за аплицирање: 14. јануар 2025. године.
Више информација на линку.

Напредни грант (енг. Advanced Grant): Ради се о позиву за напредне научнике који имају значајан успјех у каријери у погледу публикација у посљедњих десет година. Максимално трајање пројеката је пет година, а висина гранта до 2,5 милиона евра. Главни истраживач, односно подносилац апликације може формирати међународни тим за вријеме трајања пројекта. У овом програму основни критеријум јесте изврсност и оригиналност идеје, или новитет приступа одређеној научној проблематици.
Очекивани датум објављивања позива: 22. мај 2025. године. Рок за аплицирање: 28. август 2025. године.
Више информација на линку.

Пријаве за грантове су могуће из свих научних области, а институција-домаћин може бити научно-истраживачка установа у БиХ или земљама ЕУ, те других земаља придружених овом програму.

За додатне информације и подршку заинтересовани се могу обратити Центру за развој и подршку истраживању УНИБЛ (crpi@unibl.org) и/или националној контакт тачки за ове грантове проф. др Сузани Готовац Атлагић на: suzana.gotovac.atlagic@unibl.org.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/14506/large_Logo_ERC-a_za_objave__1_.png