Навигација
ViberX logo

Универзитетски град домаћин Фестивала науке

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Фестивал науке чији је циљ популаризација науке отворен је 23. маја 2024. године у Спортској дворани у Универзитетском граду.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин рекао је да се на овом фестивалу на занимљив начин представљају различити  спектри експеримената који се изводе на факултетима.

Како је истакао ректор, на овом догађају Универзитет учествује девет година, а ове године своје учешће су узели готово сви факултети/ Академија умјетности.

,,Фестивал је прилика да покажемо допадљиву науку, али желим да знате да Универзитет из године у годину подржава најбоље наставнике и сараднике у научноистраживачком раду на начин да их и материјално стимулише”, рекао је ректор Гајанин.

Помоћник министра за научнотехнолошки развој Зоран Бјелајац рекао је да финансирају научне скупове, штампање публикација, израду докторских дисертација, технолошке пројекте и остало.

Он вјерује да ће Фестивал науке заинтересовати основце и  средњошколце за науку, а могуће и опредијелити их за будуће занимање.

Продекан за научноистраживачки рад Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци доц. др Милана Грбић рекла је да је важно промовисати науку јер је то основ и за развијену економију и технологију, те оно на чему треба интензивно радити.

С друге стране, декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Божидар Поповић сматра да сви факултети треба да узму учешће на овом фестивалу јер се развојем наука потврђује знање стечено у образовању.

Отварању Фестивала присуствовали су и проректори Универзитета у Бањој Луци проф. др Милица Балабан, проф. др Кристина Пантелић Бабић и проф. др Александар Остојић.

Иначе, Фестивал науке, чији је организатор Министарство за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске, ове године траје два дана и биће одржан на двије локације – у Универзитетском граду и на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањој Луци.

Као и сваке године, централни догађај Фестивала науке је велика изложба експеримената, која је ове године уприличена у Спортској дворани  у кругу Универзитетског града.

Хемијски сат, биљке у епрувети, левитирајући графит, апотека из природе, живот у капи воде, мозгалице са кончићима, како биљка усваја воду, крећу ли се биљке, 3Д штампач, роботика, музеј живих фосила, чудесни живот коњске длаке, владају ли паразити свијетом, досањани сан једног језера, мој град из перспективе једне ласте, дух из боце, хемијски коктели, Теслин трансформатор, фонтана у чаши, илузије, бананин ДНК, како се прави сир, чаролија боја... дио су садржаја овогодишњег изложбеног дијела Фестивала науке.

На Природно-математичком факултету Универзитета у Бањој Луци заинтересовани ће имати прилику да посјете планетаријум, акваријум и тераријум у терминима од 9.00 до 16.30 часова.

У оквиру Фестивала науке који се одржава већ 12 година биће одржане бројне дводневне радионице на факултетима Универзитета у Бањој Луци. Тако Факултет политичких наука организује двије радионице: „Савремено новинарство и алати умјетне интелигенције” и „Дипломата на један дан”, док ће на Филолошком факултету бити организоване радионице калиграфије. Филозофски факултет ће отворити врата школарцима са радионицама „Лијепо писање”, школом археологије и психолошком радионицом „Шта сад мозак има с тим?”.  Када је ријеч о Академији умјетности, посјетиоце Фестивала факултета очекује школа сликарства, а ученици ће имати прилику да посјете драмски те музички одсјек гдје ће се упознати са инструментима са којима одсјек располаже. Институт за генетичке ресурсе припремо је радионицу „Мали баштован”, гдје ће школарци кроз игру и забаву моћи да се упознају са пољопривредом. Научиће како да припреме земљиште, посаде биљку, како да је његују, а имаће прилику да посјете богат расадник и пластеник Института.

На Архитектонско-грађевинско-геодетском и Шумарском факултету постављена је изложба Савеза иноватора Републике Српске о Михајлу Пупину под називом ,,Од пашњака до научењака’’.

Учешће на Фестивалу науке, који је отворен од 9 до 18 часова у Спортској дворани, учествују и факултети Универзитета у Источном Сарајеву, Управа за полицијску обуку, као и бањалучке средње школе.

Слике

 • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___1_.jpg
 • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___2_.jpg
 • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___3_.jpg
 • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___4_.jpg
 • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___5_.jpg
 • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___6_.jpg
 • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___7_.jpg
 • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___8_.jpg
 • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___10_.jpg
 • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___11_.jpg
 • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___12_.jpg
 • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___14_.jpg
 • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___15_.jpg
 • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___16_.jpg
 • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___18_.jpg
 • /uploads/attachment/vest/14350/FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___19_.jpg
 • /uploads/attachment/vest/14350/GLAVNA_-_FESTIVAL_NAUKE_UNIBL___13_.jpg