Навигација
ViberX logo

Посјета делегације Међународног центра за конфуцијанске студије

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Ректор Универзитета у Бањој Луци (УНИБЛ) проф. др Радослав Гајанин разговарао је 22. маја 2024. године са делегацијом Међународног центра за конфуцијанске студије Ни Шан из Народне Републике Кине, коју је предводила замјеница директора овог центра Ченг Јен Гуо.

Ректор наглашава да Универзитет има плодну сарадњу са универзитетима из Кине.

Како је навео, наша високошколска установа испуњава све услове за сарадњу са Међународним центром за конфуцијанске студије. Ректор је додао да је Конфуцијев институт у оквиру УНИБЛ један од најактивнијих у Европи.

„На Филолошком факултету имамо и Студијски програм синологије на који ћемо уписати трећу генерацију студената. Дакле, имамо могућност да унаприједимо наше односе и да са Центром за конфуцијанске студије побољшамо тај облик сарадње”, рекао је Гајанин.

По ријечима ректора, сарадњу са Међународним центром за конфуцијанске студије, поред Филолошког факултета и Конфуцијевог института, могу остварити и Факултет политичких наука и Филозофски факултет.

Ректор је нагласио да данас на Универзитету у Бањој Луци око тридесет студената студира синологију.

„Сигуран сам да ће интересовање за овај студијски програм расти у времену које је испред нас. Кина је можда и прва земља по економском развоју, односно по свим критеријумима, и могућност запослења студената који заврше студијски програм синологије је јако велика. Практично дипломираних синолога нема на тржишту рада”, рекао је Гајанин.

Замјеница директора Међународног центра за конфуцијанске студије Ченг Јен Гуо рекла је да долази из провинције Шандунг која је и завичај Конфунција, због чега је и настао овај центар за проучавање конфунцијанских студија.

Она је рекла да долазак делегације Међународног центра за конфуцијанске студије има двојаку вриједност, с обзиром на то да Универзитет у Бањој Луци има и Конфуцијев институт, али и катедру, то јест Студијски програм синологије.

„Сматрамо да културна размјена, као и академска размјена, може да буде подигнута на много виши ниво и да заједно имамо издавачку дјелатност и да се бавимо изучавањем конфуцијанских студија”, рекла је Гуо, која је иначе и потпредсједница и генерална секретарка Конфуцијеве фондације Кине и секретарка Партијског комитета Института за истраживање конфуцијанских студија.

Доц. др Бојана Павловић са Синологије рекла је да је делегација Међународног центра за конфуцијанске студије „Ни Шан” из Кине заинтересована за проширивање академске сарадње.

„Они желе да виде да ли постоји могућност да се отвори истраживачки центар, други начин сарадње би била издавачка дјелатност, а трећи подразумијева да кинески стручњаци долазе на катедру, бораве овдје један период и држе предавање”, рекла је Павловићева.

На састанку у Ректорату Универзитета у Бањој Луци, којем је присуствовала и проректорка за наставу, студентска питања и квалитет проф. др Милица Балабан, разговарало се о конкретним видовима сарадње, као што су изучавање конфуцијанске филозофије и научноистраживачки рад на ту тему, те о могућностима заједничке издавачке дјелатности.

Међународни центар за конфуцијанске студије „Ни Шан” основали су Влада провинције Шандонг и Министарство образовања Народне Републике Кине. Овај истраживачки центар глобалног је карактера и има намјеру да промовише и подржи истраживања у области конфуцијанских студија широм свијета, као и да подстакне међународну сарадњу у поменутој области.

Послије пријема у Ректорату, делегација је посјетила и Конфуцијев институт Универзитета у Бањој Луци.

Фото: Д. Десница

 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/14340/posjeta_centar_za_konf._studije_foto_dejan_desnica.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14340/posjeta_centar_za_konf._studije_foto_dejan_desnica1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14340/posjeta_centar_za_konf._studije_foto_dejan_desnica2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14340/posjeta_centar_za_konf._studije_foto_dejan_desnica3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14340/posjeta_centar_za_konf._studije_foto_dejan_desnica4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14340/posjeta_centar_za_konf._studije_foto_dejan_desnica5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14340/posjeta_centar_za_konf._studije_foto_dejan_desnica7.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14340/posjeta_centar_za_konf._studije_foto_dejan_desnica8.jpg