Навигација
ViberX logo

Седам година ФБН-а

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Поводом седам година успјешног рада и развоја Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањој Луци (ФБН УНИБЛ), 8. марта 2024. године одржана је пригодна свечаност на којој су промовисани дипломирани студенти првог и другог циклуса студија који су у протеклих годину дана успјешно окончали студије на овом факултету.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радослав Гајанин каже да је ФБН у протеклих седам година израстао у једну од најзначајнијих чланица нашег универзитета.

,,Факултет сваке године уписује значајан број студената и већ у првом уписном року попуњена су сва мјеста предвиђена за уписˮ, навео је ректор Гајанин.

Када је ријеч о условима рада и студирања, он је навео да се константно ради на унапређењу и стварању оптималних услова студирања на овом и на другим факултетима Универзитета.

Ректор Гајанин похвалио је то што Факултет безбједносних наука успјешно остварује међународну сарадњу, уз учешће у међународним пројектима и размјену студената, наставника и другог особља.

„Овај факултет расте и у кадровском смислу јер инсистирамо да и на њему у академску заједницу буду примани најбољи студенти. Та пракса биће настављена и она је гаранција успјешног развоја овог факултета и Универзитета у цјелиниˮ, рекао је Гајанин.

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске доц. др Жељко Будимир рекао је да је за упис на ФБН традиционално влада велико интересовање,  те да се на овом факултету константно ради на развоју и јачању међународне и научне сарадње.

Он је изразио задовољство што је кадар у настави управо са овог факултета, и то они који долазе из редова најбољих студената, што је и добра политика и пракса Универзитета у Бањој Луци и Факултета безбједносних наука.

Декан Факултета безбједносних наука проф. др Предраг Ћеранић рекао је да је седам година и кратак и дуг период.

,,Кратак да бисмо реализовали све што смо замислили, а много жеља и планова имамо. А опет дуг период када почнемо набрајати све што је факултет успио да уради од свог оснивањаˮ,  истакао је Ћеранић и додао да је у припреми и елаборат трећег студијског програма, који се намјерава завршити до краја ове године.

„Тако би наставни процес био заокружен са сва три студијска програмаˮ, рекао је декан Ћеранић и истакао да на седму годишњицу факултета имају част да промовишу 47 дипломаца првог и шест дипломаца другог циклуса студија. Декан је рекао да о успјешном раду ове високошколске установе и чланице Универзитета говори и податак да немају ниједног дипломца на евиденцијама Завода за запошљавање.

„Наши дипломци углавном се запошљавају у МУП-у Републике Српске, али и у другим полицијским агенцијама у БиХ. Наша диплома је тражена и у органима управе. Поносимо се нашим студентима, а наш задатак као наставника јесте да их подстакнемо да се развијају у науци, стичу што шире образовање и буду примјер грађанимаˮ, рекао је Ћеранић.

Факултет безбједносних наука је најмлађа чланица Универзитета у Бањој Луци, настао је трансформацијом Високе школе унутрашњих послова која је дјеловала у оквиру МУП-а Републике Српске у дио УНИБЛ. Настава на првом циклусу студија на Факултету изводи се на Студијском програму безбједност и криминалистика, док се на другом циклусу изводи на студијским програмима управљање безбједносним ризицима природних катастрофа и безбједност и криминалистика.

Свечаности на којој су уручене и захвалнице појединцима и институцијама који су допринијели развоју ФБН УНИБЛ присуствовали су проректори Универзитета у Бањој Луци проф. др Милица Балабан, проф. др Далибор Кесић и проф. др Кристина Пантелић Бабић, те савјетник предсједника Републике Српске Милорада Додика доц. др Нина Сајић, директорка Агенције за високо образовање Републике Српске проф. др Биљана Војводић, те декани и продекани чланица Универзитета.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/14095/fbn_1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14095/fbn_2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14095/fbn_3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14095/fbn_4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14095/fbn_5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14095/fbn_6.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14095/fbn_7.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14095/fbn_8.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14095/fbn_9.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14095/fbn_10.jpg