Навигација
ViberX logo

Сарадња са научницима из САД: Проф. Кораћ објавио рад у врхунском часопису

Универзитет у Бањој ЛуциОпштеПриче за примјер

Научностраживачка сарадња професора Природно-математичког факултета Универзитета др Драгана Кораћа са професорима престижног Тексашког универзитета у Сан Антонију и Државног универзитета Оклахома крунисана је објављивањем научног рада у часопису изузетних вриједности.

Наиме др Кораћ и проф. др Ким Кванг Рејмонд Чу са Тексашког универзитета, те проф. др Цонг Пу и проф. др Имич Батараи са Државног универзитета Оклахома објавили су научни рад ,,Lightweight and Anonymous Application-Aware Authentication and Key Agreement Protocol for the Internet of Drones“ у врхунском међународном часопису ,,Internet of Things Journal’са импакт фактором 10,6 на двогодишњем, односно 11,1 на петогодишњем нивоу.

Како наводи проф. Кораћ, нова ера дронова као трансформативни период у технологијама и друштву тренутно привлачи огромну пажњу научне заједнице широм свијета.

Дронови имају широку примјену, те се користе у различите сврхе и као такви посматрају се као паметни ваздушни објекти опремљени сензорима и имају могућност обраде и похрањивања података.

Управо ове специфичности интригирају сајбер заједницу како да ове паметне уређаје учине сигурнијим и безбједнијим за коришћење. 

,,Суштински проблем заједнице која се бави интернет дроновима је фокусиран на изазове заштите и приватности јер постојећа рјешења не праве разлику између типова података током процеса аутентификације и успостављања сесијског кључа, што доводи до цурења информација којима могу приступити неауторизовани ентитети'', нагласио је Кораћ.

За рјешавање проблема заштите и цурења података предложена је лагана и анонимна шема аутентификације и протокола размјене кључевима за интернет дронове названа liteA4.

,,Основна идеја liteA4 је замишљена тако да земаљска станица и дрон изводе међусобну аутентификацију и успостављају одвојене кључеве сесије за различите врсте података прије него што дрон уопште испоручи прикупљене податке земаљској станици. Преданост овог рјешења је у томе да ако дрон доспије у непожељне руке, друга страна не може користити податке који се налазе у њему'', објаснио је Кораћ.

Треба нагласити да је професор Кораћ на овом пројекту радио са угледним тимом стручњака. Тако је професор Чу један од најугледнијих свјетских научника из своје области, а за своје радове је више пута награђиван од стране престижних универзитета и часописа широм свијета. Оно што је важно истаћи, проф. Чу је и велики пријатељ Универзитета у Бањој Луци, он је прошле године боравио на нашем универзитету и у Бањој Луци, гдје је учествовао у раду Међународног симпозијума ,,Изазови и пријетње у сајбер заштитиˮ.

Када је ријеч о професорима са Држаног универзитета у Оклахоми, ту је свакако потребно истаћи да је проф. Пу, иако млад научник, на себе већ скренуо пажњу научне заједнице широм свијета.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/14102/dragan_korac.jpg