Навигација
ViberX logo

Потписани уговори за реализацију 24 пројекта

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Свечана промоција и потписивање 24 уговора о реализацији пројеката, за чије финансирање је Влада Аутономне покрајине Војводине обезбиједила 400.000 КМ, одржана је 11. марта 2024. године у Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву.                                                             

Ријеч је о пројектима одобреним по јавном конкурсу за финансирање пројеката који ће заједнички реализовати научне заједнице из Војводине и Републике Српске.

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске доц. др Жељко Будимир рекао je да је постигнут значајан напредак јер се од некадашњих шест пројеката дошло до потписивања 24 уговора одобрених пројеката.

Будимир је нагласио да су ово пројекти који требају и Србији и Републици Српској, који лоцирају проблеме у техничким, природним, друштвеним наукама, који јачају српски идентитет и подижу могућност да се боље разумију проблеми са обје стране Дрине и они се посматрају као јединствено питање.

Покрајински секретар за високо образовање, науку и истраживачку дјелатност проф. др Зоран Милошевић истакао је да пројекти, одобрени на основу реализације Споразума о сарадњи између влада Аутономне покрајине Војводине и Републике Српске, представљају важно питање повезивања научних заједница Универзитета у Новом Саду, Универзитета у Бањој Луци и Универзитета у Источном Сарајеву.

Он је додао да су одобрени пројектi најбољи показатељи јединства у науци, култури, образовању.

Ректор Универзитета у Бањој Луци проф. др Радосав Гајанин захвалио је за подршку и нагласио да је важно да из године у годину расте број пројеката које финансира Покрајинска влада.

„Најзначајнија активност је истраживачка и формирање тимова који ће заједно аплицирати, не само на локалним, већ и на међународним пројектимаˮ, рекао је ректор Гајанин  и нагласио да су међу учесницима пројеката Универзитета у Бањој Луци представници са пет факултета и то са Медицинског, Технолошког, Пољопривредног и Правног факултета, те Факултета политичких наука.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др Милан Кулић рекао je да Универзитет у Источном Сарајеву не би могао да опстане без помоћи универзитета из Србије и да се нада да ће након реализације ових пројеката резултати бити објављени у међународним часописима који су јако битни како би побољшали позицију на међународним листама универзитета.

Списак пројеката и учесника који се односе на Универзитет у Бањој Луци доступан је овдје.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/14100/Projekti_01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14100/Projekti_02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14100/Projekti_03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14100/Projekti_05.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14100/Projekti_04.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14100/Projekti6.jpg