Навигација
ViberX logo

Нови напредак УНИБЛ на Вебометриксу

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Универзитет у Бањој Луци (УНИБЛ) остварио је напредак за 82 мјеста на Вебометриксовој ранг-листи.

Како се наводи у најновијем прелиминарном Вебометриксовом извјештају за период од јуна 2023. до јануара 2024. године, УНИБЛ је задржао другу позицију на листи високошколских установа из Босне и Херцеговине, док се на свјетском нивоу налази на 2763. мјесту. Оно што је важно нагласити је и то да је Универзитет остварио значајан напредак у свим категоријама рангирања – видљивост, отвореност и изврсност.

Свакако, важно је нагласити да Универзитет у Бањој Луци остварује константан напредак на овој ранг-листи. Тако је, на примјер, Универзитет у Бањој Луци од јула 2017. године до данас напредовао за 2071. позицију. Те 2017. године Универзитет у Бањој Луци налазио се на седмој позицији универзитета из БиХ и био је на 4834. мјесту у свијету.

Вебометрикс је свјетски призната ранг-листа универзитета коју развија и два пута годишње ажурира Сајберметрикс лабораторија Шпанског националног истраживачког савјета. На овој листи налази се 31.000 универзитета из цијелог свијета, а у процесу методологије рангирања анализирају се три категорије: видљивост, отвореност и изврсност. Традиционално, прву позицију на Вебометриксу заузимају амерички универзитети Харвард и Станфорд, а слиједи их Масачусетски технолошки институт.

Циљ ове врсте рангирања је повећање присуства академских и истраживачких установа на интернету и промовисање слободног приступа резултатима научних истраживања. Taкo Вебометрикс позиција универзитета зависи од обима и квалитета доступног и транспарентног садржаја које та академска установа произведе, од високо цитираних веб-публикација до свих других садржаја који укључују извјештаје, конференције, тезе, семинаре, дигиталне библиотеке и друге публикације универзитета и његових факултета, департмана, истраживача и студената.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/14028/VEBOMETRIKS_UNIBL.jpg