Навигација
ViberX logo

На ПМФ-у предавање угледног физичара

Универзитет у Бањој ЛуциОпште

Угледни физичар проф. др Јури Панебрацев одржаће 23. фебруара 2024. године у 12 часова у амфитеатру Природно-математичког факултета Универзитета у Бањој Луци предавање ,,Обједињени институт за нуклеарна истраживања у Дубни – наука и образовањеˮ.

Панебрацев је угледни физичар који руководи научно-експерименталним одјељењем за фундаментална истраживања Лабораторије високе енергије Заједничког института за нуклеарна истраживања са сједиштем у руском граду Дубна.

Иначе, ријеч је о најпрестижнијем институту за нуклеарна истраживања у Русији, на којем се, поред нуклеарне физике, врши читав спектар истраживања која су повезана са истраживањем нових материјала, нанотехнологијом, биологијом и различитим аналитичким техникама.

Овај руски институт већ остварује сарадњу са различитим установама у Србији на око 20 пројеката. Тако архитекте, технолози, археолози, еколози и нуклеарни физичари имају прилику да управо у Заједничком институту за нуклеарна истраживања обављају разна истраживања.

Ово предавање на Природно-математичком факултету прилика је да проф. Панебрацев представи Институт, али и да се успоставе контакти наших истраживача са овом престижном институцијом.

Јури Панебрацев је доктор физике и математике, те аутор више уџбеника и преко 150 научних радова. Учесник је великих међународних пројеката за проучавање својстава нуклеарне материје у екстремним условима. Иницијатор је и вођа међународног научно-образовног пројекта за ученике природних наука „Онлајн учионица наукеˮ.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/14031/PMF.jpg
  • /uploads/attachment/vest/14031/Panebracev.png